« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
TEŠKE OPTUŽBE

Gadafi financirao Sarkozyjevu kampanju prije pet godina?

"Moamer Gadafi, njegov režim i čelnici koji su s njim surađivali, financirali su Sarkozyjevu predizbornu utrku 2007.", tvrdi bivši libijski premijer

Fotografija vijesti
Više o

Nicolas Sarkozy

,

Libija

,

Moamer Gadafi

Režim Moamera Gadafija financirao je kampanju Nicolasa Sarkozya 2007. godine, tvrdi bivši libijski premijer Al Bagdadi al-Mahmudi, koji je inače zatvorenik tuniskog zatvora, prenosi Hina.

"Moamer Gadafi, njegov režim i čelnici koji su s njim surađivali, financirali su Sarkozyjevu predizbornu utrku 2007.", kazao je novinarima njegov odvjetnik Bešir Esid, spomenuvši svotu od nekih 50 milijuna eura.

Te optužbe dolaze tri dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj.

Po riječima tog odvjetnika, bivši libijski premijer je rekao da je "pogodbu zaključio Musa Kusa (bivši direktor vanjske obavještajne službe) po Gadafijevu naputku te da postoje dokumenti koji svjedoče o transakciji".

Operaciju je proveo Libijski fond za afrička ulaganja, dodao je Esid, ne htijući komentirati dokument što ga je objavila francuska mrežna stranica Mediapart koja je optužila predsjednika tog fonda Bašira Saleha da je imao ulogu u navodno planiranom libijskom financiranju.

Mediapart je u subotu objavio dokument koji pripisuje bivšem libijskom visokom dužosniku rekavši da je Tripoli s "50 milijuna eura" pristao financirati Sarkozyjevu kampanju u 2007.

Nacionalno prijelazno vijeće (NTC), na vlasti u Libiji, koje je zatražilo izručenje Bašira Saleha, izvijestilo je u srijedu da je informacija koju je objavio Mediapart "neistinita".

Predsjednik i kandidat Nicolas Sarkozy najavio je tužbu protiv Mediaparta zbog objave lažne vijesti.

Bivši libijski premijer žali, rekao je njegov odvjetnik, zbog "nezahvalnosti Sarkozyja koji je, zauzvrat, prvi poslao NATO-ove snage u Libiju".

Drugi odvjetnik Al-Bagdadija al-Mahmudija - za kojim je Tripoli izdao dva naloga za izručenje - potvrdio je za agenciju AFP Esidovu verziju, dodavši kako njegov branjenik misli da "francuski predsjednik stoji iza njegova produljenog zatočeništva" u Tunisu.

"U zatvor u Tunisu dospio sam zaslugom francuskog predsjednika koji nije htio da se otkriju pojedinosti o financiranju njegove utrke 2007.", kazao je Mabruk Kuršid, prenoseći optužbe svog klijenta.

Bivši predsjednik libijske vlade u srijedu je primljen u bolnicu u Tunisu zbog "unutarnjeg krvarenja", dodao je.

Tuniske vlasti su ga zadržale u zatvoru usprkos oslobađajućoj presudi koju je 12. veljače donio tuniski sud koji ga je gonio zbog "ilegalnog prelaska granice" nakon njegova uhićenja blizu granice s Alžirom, nedugo nakon pada Gadafijeva režima.

03.05.2012. 19:52:58
Novi komentar
nužno
nužno