« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
KOJIM POVODOM

G8 sprema 80 milijardi dolara za arapske proljećare

Novopečene demokracije sjevera Afrike dobit će izdašnu pomoć Zapada

Prosvjednici s Tahrira dobivaju financijsku pomoć
Više o

Arapsko proljeće

Bogate zemlje iz Skupine G 8 obvezale su se u subotu na sastanku u Marseilleu na dvostruko povećanje pomoći novim demokracijama nastalim u tzv. arapskom proljeću, što bi moglo značiti gotovo 80 milijardi dolara pomoći, rekao je francuski ministar financija Francois Baroin, prenosi Hina.

Međunarodne financijske institucije obećale su da će udvostručiti pomoć na 38 milijardi dolara, dok će bilateralna pomoć zemalja članica G8 također biti udvostručena s 20 na 40 milijardi dolara, rekao je Baroin na konferenciji za tisak nakon sastanka.

Ministri financija G8 - Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, SAD i Rusija, kao i predstavnici sedam međunarodnih financijskih institucija, među kojima Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda i tri arapska fonda, u subotu su se sastali kako bi razmotrili konkretne programe pomoći toj regiji.

Sastanku su nazočili i predstavnici Egipta, Tunisa, Maroka, Jordana i libijskog Prijelaznog nacionalnog vijeća.

Britanski ministar financija George Osborne izjavio je uoči sastanka da će se raspravljati kako ubrzati dotok pomoći novim demokracijama i obećati jačanje trgovine s tim zemljama.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) već mijenja svoj statut kako bi proširila operacije iz istočne Europe i bivšeg Sovjetskog Saveza na sjevernu Afriku i Bliski istok, a na sastanku se, po Osborneu, dogovoralo konkretno dostavljanje sredstava banci kako bi ona mogla što prije početi s odobravanjem pomoći.

Očekuje se da će se u sljedeće tri godine mobilizirati desetine milijardi dolara za zajmove za pet zemalja koje su nazočile sastanku u Marseilleu, rekao je Osborne.

10.09.2011. 18:57:15
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    NovacZarađujemBrzo
    10.09.2011. 23:27
    kako bi ih što prije osposobili za konzumaciju njihovih šarenih proizvoda
  2. avatar
    donhuangenaro
    11.09.2011. 10:13
    haha, oni zaduživanje zovu 'pomoć'... katastrofa :-P
Novi komentar
nužno
nužno