« Svijet
objavljeno prije 15 godina
POMOĆ POLJOPRIVREDI

G8 obećao 20 milijardi dolara zemljama u razvoju

UN-ov stav da 'ako moramo hraniti milijardu gladnih, moramo im pomoći da počnu prozvoditi vlastitu hranu' očito je donekle uzet u obzir

Više o

UN

,

FAO

,

L'Aquila

,

glad u svijetu

,

summit G8

,

pomoć poljoprivredi

,

proizvodnja hrane

Čelnici skupine industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije na summitu u talijanskoj L'Aquili obećali su pomoć od 20 milijardi dolara za poljoprivredu siromašnim zemljama što je pet milijardi dolara više od ranije dogovorenog iznosa. Afričke zemlje su pozdravile odluku ali su ipak bogate države podsjetile i na prijašnje obveze i obećanja.

Obećanje predstavlja svojevrsno iznenađenje posljednjeg dana skupa, posebice nakon neuspjelih pokušaja dogovora oko pitanja klime i trgovine. SAD je uvjerio ostale zemlje da pomoć za hranu usmjere na pomoć za poljoprivredu, a u iduće tri godine samo će američka vlada izdvojiti 3,5 milijardi dolara u tu svrhu.

Jacques Diouf, koji se nalazi na čelu UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), smatra "ako moramo hraniti milijardu gladnih, moramo im pomoći da počnu prozvoditi vlastitu hranu". Prema podacima UN-a, broj pothranjenih u svijetu je u dvije posljednje godine porastao i očekuje se da će ove godine dostići brojku od 1,02 milijarde.

Izvor: Hina

10.07.2009. 15:09:45
Novi komentar
nužno
nužno