« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 8 mjeseci
NA VRIJEEME!

G7 treba plan za izbjeglice

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen poziva na međunarodno rješenje za izbjeglice uoči susreta zemalja G7 na temu Afganistana.

Vrijeme je, gospodo...
Vrijeme je, gospodo... (Arhiva)
Više o

Afganistan

,

izbjeglice

„Važno je da sve države uključene u misiju u Afganistanu osiguraju dovoljne kvote za izbjeglice i njihov sigurni prolaz kako bi mogli pomoći onima koji trebaju zaštitu", rekla je von der Leyen u petak za agenciju dpa.

Govoreći za medije po prvi put otkad su talibani preuzeli vlast nakon povlačenja američkih i NATO snaga iz Afganistana, njemačka političarka rekla je da je nužno spriječiti da ljudi padnu u ruke krijumčara.

„To stavlja Afganistance koji žele pobjeći od sukoba u jednaku opasnost", kazala je.

Čelnici država G7 - Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i SAD-a - planiraju idući tjedan održati videokonferenciju na temu situacije u Afganistanu. Na tim sastancima u pravilu sudjeluju i predstavnici vodstva EU-a.

EU očekuje rast broja onih koji žele napustiti Afganistan. Mnogi od njih strahuju od povratka terora iz devedesetih, kad su talibani prošli put vladali.

„Cijela stvar je tragedija za afganistanski narod i nazadovanje za međunarodnu zajednicu", zaključila je predsjednica EK-a.

22.08.2021. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno