« Svijet
objavljeno prije 7 godina
BIZNIS

G6 plus Trump

Na summitu zemalja G7 su se pokazala razilaženja u mišljenjima - na jednoj strani Trump, a na drugoj ostali lideri industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta. Glavni kamen spoticanja je Sporazum o klimi

Nikad nije lako s Trumpom
Nikad nije lako s Trumpom (Twitter)
Više o

G7

,

Donald Trump

,

sporazum o klimi

Čitava diskusija oko teme klime je prošla vrlo nezadovoljavajuće, zaključila je njemačka kancelarka Angela Merkel netom nakon završetka dvodnevnog summita G7, sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta, održanog u sicilijanskoj Taormini. Pritom se Merkel prije svega osvrnula na protivljenje predsjednika SAD-a Donalda Trumpa Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama. Iako su Njemačka, Kanada, Italija, Francuska, Japan i Velika Britanija bile složne oko toga da se treba pridržavati zadanih ciljeva Sporazuma o klimi, Trump se nije htio složiti s liderima tih šest zemalja te je preko Twittera najavio kako će idućeg tjedna donijeti konačnu odluku o tom sporazumu.

SAD "provjerava" svoju politiku o klimi

U završnom dokumentu je nakon summita pojašnjeno da su "Sjedinjene Američke Države u procesu provjere svoje politike o klimatskim promjenama i o Pariškom sporazumu te stoga smatraju da nisu u stanju priključiti se konsenzusu o toj temi".

Pariški sporazum o klimatskim promjenama je donesen 2015. godine tijekom UN-ove konferencije o klimi i važi kao veliki korak u borbi protiv negativnih klimatskih promjena. Tako taj sporazum predviđa ograničenje globalnog zatopljenja na razini "znatno manjoj" od dva stupnja Celzijeva, odnosno da će vlade potpisnice raditi na tome da se "porast prosječne svjetske temperature zadrži na razini manjoj od dva stupnja Celzijeva u usporedbi s predindustrijskim razinama", kako to o ovom sporazumu pojašnjava Vijeće EU-a. No, da bi se taj cilj postigao, potrebno je znatno sniziti ispušne plinove u atmosferu. Trump, međutim, smatra da bi pridržavanje zahtjeva iz Sporazuma o klimi moglo naštetiti gospodarstvu SAD-a. Za vrijeme svoje izborne kampanje je tako više puta izrazio sumnju u to da je čovjek uzrokovao klimatske promjene i najavio poništenje tog sporazuma s američke strane.

"Nije to bilo kakav sporazum"

Ovaj Trumpov stav je na summitu shvaćen kao blokada. "Ovdje je došlo do jedne situacije u kojoj stoje šestero naspram jednog", kazala je njemačka kancelarka i dodala da taj sporazum "nije bilo kakav sporazum" te da je ta tema tako važna da se tu ne mogu praviti drugi kompromisi. Iz organizacije za zaštitu okoliša Greenpeace je poručeno kako se "Trump kod teme zaštita klime izgurao u aut", kako je to kazala Sweelin Heuss iz njemačkog ogranka Greenpeacea. Ona je dodala da zbog toga "ostali šefovi vlada i država G7 moraju zajednički ići dalje."

Razdor koji je tako nastao oko pitanja klimatskih promjena bi mogao biti fatalan signal za predstojeći summit zemalja G20 koji bi se trebao održati u srpnju u Hamburgu. S tim u svezi se oglasio i šef stranke Zelenih u Njemačkoj Cem Özdemir koji smatra da se na horizontu "nazire katastrofa". On je kazao kako ostale vodeće industrijske zemlje moraju vršiti veći pritisak.

Žestoke rasprave oko slobodne trgovine

Na summitu se, međutim, razgovaralo i o drugim temama oko kojih je Trump također izrazio svoj tvrdi stav koji je velikim dijelom protivan onome ostalih šest zemalja G7. Tako je do neslaganja došlo i kad je u pitanju slobodna trgovina. Trump je Njemačkoj predbacio da previše izvozi u SAD, a premalo uvozi, pogotovo kada su u pitanju automobili te je Njemačku prije ovog summita, a tijekom sastanka s liderima Europske unije u Bruxellesu, nazvao "lošom, veoma lošom", odnosno, "zlom, veoma zlom" zemljom (engl.: bad, very bad), kako je naveo Spiegel Online.

Merkel je kazala kako je o temi trgovine došlo do žestokih rasprava s predsjednikom SAD-a. No, na koncu su se stavovi ipak i po pitanju trgovine približili, a uzavrela atmosfera se smirila, kako je poručeno iz Taormine. Predstavnici zemlje domaćina, Italije, poručili su kako je došlo do "značajnih napredaka", a njemačka kancelarka je precizirala da je došlo do dogovora o međunarodnom trgovinskom sustavu prema određenim pravilima. To znači da su se zemlje G7 dogovorile priznati autoritet Svjetske trgovinske organizacije i pridržavati se njezinih pravila. "Zajednički ćemo naša tržišta držati otvorenima i djelovati protiv protekcionizma. Istovremeno ćemo se brinuti o tome da bude omogućena intenzivna borba protiv nepravednih trgovinskih metoda", kazala je Merkel.

Prema izjavama pojedinih izaslanstava na summitu, došlo je i do određenog dogovora oko teme izbjeglica. Prema riječima njemačke kancelarke, zemlje G7 su se dogovorile o tome "da izbjeglice imaju ista ljudska prava kao i svi drugi, da će se naravno morati štititi granice, boriti protiv ilegalne migracije, ali i da se interesi i prava tih ljudi moraju shvatiti ozbiljno."

 

Piše: DW
28.05.2017. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno