« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
NOVI TRAGIČAR

Funta se srozala

Britanska funta spustila se u ponedjeljak na rekordno nisku razinu prema euru.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

funta

,

europski tečaj

Euro je tako u prijepodnevnoj trgovini na burzama bio u plusu prema funti 0,7 posto, dosegnuvši vrijednost od 81,17 penija, nakon što je nakratko dosegnuo rekordnu visoku vrijednost od 81,40 penija. Ovaj je drastičan pad dijelom uzrokovala izjava ministra financija, Alistaira Darlinga, da bi britansko gospodarstvo moglo zabilježiti najgori pad aktivnosti u proteklih 60 godina.

Funta je zabilježila i najnižu vrijednost prema dolaru u protekle više od dvije godine, spustivši se na 1,8007 dolara.

Britanski ministar financija izjavio je u intervjuu za subotnje izdanje londonskog dnevnika The Guardian da će pad aktivnosti u britanskom gospodarstvu vjerojatno biti dublji i da će trajati dulje no što se prvobitno strahovalo.

Njegove ocjene nadovezuju se na loše podatke s tržišta nekretnina koje je objavila savjetodavna tvrtka Hometrack a pokazali su pad cijena kuća u kolovozu jedanaesti mjesec zaredom. Cijene su 5,3 posto manje u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je najveći pad na godišnjoj razini u razdoblju od 2001., kada je Hometrack počeo mjeriti taj pokazatelj.

Hometrackovo se izvješće nadovezalo na val razočaravajućih očitovanja iz gotovo svih sfera gospodarstva, uključujući tržište nekretnina, promet u maloprodaji i stagnaciju britanskog gospodarstva u drugom tromjesečju, što je potpirilo bojazni da gospodarstvo pada u recesiju. (HINA)

01.09.2008. 14:31:01
Novi komentar
nužno
nužno