« Kultura
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
IZLOŽBA

Frulaš u parku u Galeriji Modulor

Na zidiću usred parka je bila postavljena gipsana skulptura Frulaš iz 1928. koju je Frano Kršinić poklonio gradu Zagrebu koja je nestala, pa je izložba zapravo hommage toj skulpturi

Frulaš je inspiracija izložbe
Frulaš je inspiracija izložbe (Cekate)
Više o

Cekate

,

galerija Modulor

,

Fran Kršinić

,

skulptura Frulaš

U Galeriji Modulor Cekatea od 11. 2. do 21. 2. održati će se izložba fotografija o skulpturi ›Frulaš‹ Frana Kršinića i uređenju Parka naselja Prve hrvatske štedionice.

Krajem tridesetih godina urbanizira se dio Trešnjevke planskom izgradnjom, te se usred naselja gradi park za djecu sa igralištem i bazenom. Park je osmislio Ciril Jeglič, a doradio i dovršio gradski krajobrazni arhitekt Smiljan Klaić.

Nakon svečanog otvorenja parka 22. 6.1940. Klaić je snimio desetke fotografija, a neke ovdje prvi puta izlažemo. Na zidiću usred parka je bila postavljena gipsana skulptura Frulaš iz 1928. koju je Frano Kršinić poklonio gradu Zagrebu sa namjerom da se odlije u bronci i postavi u javni prostor. Nakon izlaganja na zidiću, ona više nigdje nije viđena, niti je igdje spomenuta, pa je najvjerojatnije razbijena jer nije bila učvršćena.

Uz pomalo idilične fotografije uređenog parka izložba predstavlja i Kršinićeva djela koja su tematski i oblikovno bliska izgubljenom Frulašu. Od svih djela na temu pastira i frulaša, ova trešnjevačka skulptura je sigurno najelegantnije i najbolje oblikovana, pa je velika šteta što je uništena neopreznim postavljanjem i izlaganjem.

Izložbu je pripremio Maro Grbić, jedan od nasljednika kipara Frana Kršinića, koji brine o očuvanju Kršinićevih kipova- prvenstveno u vlasništvu obitelji.

Na otvorenju će nastupiti mladi flautisti profesorice Irene Crnogaj iz osnovne glazbene škole Blagoja Berse: Ivana Gabrijela Turina, Magdalena Juričić i Luka Prlić.

Samo na otvorenju će biti izložen drveni kip Frulaša iz 1926.

www.cekate.hr

08.02.2014. 10:56:00
Novi komentar
nužno
nužno