« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
NAJAVE

Frankofonija u Hrvatskoj

Francuski institut u Hrvatskoj u ožujku priprema bogat program posvećen francuskom jeziku i frankofonskim kulturama

Odličan program kao i obično...
Odličan program kao i obično... (Arhiva)
Više o

Hrvatska

,

Francuski institut

,

frankofonija

Do srijede 8. ožujka traje natjecanje "Reci mi deset riječi" u sklopu kojega se polaznici francuskoj jezika mogu izraditi umjetničke i književne radove na temu deset francuskih riječi po izboru francuskog Ministarstva kulture, koji će od 20. do 30. ožujka biti izloženi u Medijateci Francuskog instituta, a dodijelit će se i nagrade za najbolja ostvarenja.

Svi zainteresirani za učenje francuskog jezika moći će u utorak, 14. ožujka u Medijateci u sklopu Dana otvorenih vrata Espace Campus France Croatie dobiti sve potrebne informacije o studiranju u Francuskoj i stipendijama koje Francusko veleposlanstvo dodjeljuje za nastavak studija ili stručno usavršavanje.

Šest filmova na Festivalu frankofonskog filma

Na Festivalu frankofonskog filma od 8. do 31. ožujka u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima, u partnerstvu s predstavništvima Belgije, Švicarske i distributerom MCF, Francuski institut predstavit će šest recentnih filmova.

Dokumentarni film "Ženski odgovor" Marie Perennes i Simona Depardona govori o borbi mladih žena protiv seksističkog nasilja i javnog uznemiravanja kojemu su izložene.

Prikazat će se i igrani prvijenac Alice Diopp "Saint-Omer", film inspiriran istinitom pričom o čedomorstvu, a tu su i filmovi "Tuđa djeca" Rebecce Zlotowski prikazan u službenoj konkurenciji festivala u Veneciji te "Pušenje uzrokuje kašalj" Quentina Dupieuxa.

Francusko-belgijsko-nizozemska koprodukcija "Blizu" Lukasa Dhonta, dobitnik Grand prixa u Cannesu, dirljiva je priča o prijateljstvu dvojice 13-godišnjaka koje je naglo prekinuto. 

Francusko-belgijsko-švicarski film "Nevidljiva linija" Ursule Meier, prikazan u službenoj konkurenciji Berlinala, govori o 35-godišnjakinji s poviješću nasilnog ponašanja koja se ponovno seli majci.

Književne večeri s Annom Ayanoglou

Autorica i pjesnikinja Anna Ayanoglou bit će gošća književne večeri u medijateci Francuskog instituta u srijedu 15. ožujka kada će o svojem pisanju i poeziji razgovarati s Vandom Mikšić, a program se ostvaruje u suradnji s Wallonie-Bruxelles u Hrvatskoj, Društvom hrvatskih književnih prevoditelja.

Anna Ayanoglou francuska je pjesnikinja rođena 1985. godine. Nakon studija ruske književnosti i lingvistike preselila se u Litvu, a zatim u Estoniju. Autorica je zbirke "Le fil des traverses". Trenutačno živi u Bruxellesu gdje na Radio Panik osmišljava emisiju Et la poésie, alors? posvećenu svjetskom pjesništvu.

Nakon gostovanja u Zagrebu, Ayanoglou će svoju poeziju 16. ožujka predstaviti u Zadru na druženju sa studentima i ljubiteljima francuskog jezika u Gradskoj knjižnici u Palači Providur.

U ponedjeljak, 20. ožujka održat će radionicu za učenike, a 27. ožujka sudjelovat će uživo i online u stručnom usavršavanju za profesore pod nazivom "Francuski kao strani jezik i kreativno/poetsko pisanje.

04.03.2023. 16:01:00
Novi komentar
nužno
nužno