« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 2 mjeseca
KOMENTAR

Francuzi vjeruju Macronu

Francuski predsjednik Macron je na najboljem putu osvojiti uvjerljivu većinu u parlamentu. Stare stranke su dospjele u pozadinu i to se može smatrati revolucijom na političkoj pozornici Francuske, misli Barbara Wesel

Macron je pogodio Francuze u žicu
Macron je pogodio Francuze u žicu (Arhiva)
Više o

komentar

,

Emmanuel Macron

,

francuski izbori

Za razliku od Velike Britanije, francuski istraživači javnog mnijenja su ispravno pretkazali trend: novi predsjednik Macron je na putu da osvoji uvjerljivu, možda čak nadmoćnu većinu u tamošnjem parlamentu. Njegov uspjeh je nadmašio sva očekivanja i svako iskustvo. Još nikad se nije zabilježen tako nagli uspon u nekoj zapadnoj demokraciji neke stranke koja je stvorena oko jedne osobe.

Macronmanija je dio uspjeha

Francuzi su imali tek četiri tjedna da promatraju svog mladog predsjednika kako obavlja svoju dužnost. I tu je pokazao tako siguran instinkt i brzo razumijevanje događaja kao da ima desetljetno političko iskustvo. Može se jedva vjerovati da je ovaj politički novajlija u rukovanju sa američkim predsjednikom Trumpom i u svom prvom susretu sa Putinom tako lako mogao izaći kao pobjednik.

A Macronov odgovor na Twitteru - a gdje drugdje - na Trumpovu odluku da odustane od pariškog sporazuma o klimi je savršeno pogodio raspoloženje u socijalnoj mreži: Make our Planet great again. Ova aluzija na slogan samog Trumpa je postala najčitanija poruka te noći u socijalnoj mreži. Svakako se mora čestitati francuskom predsjedniku na ljudima koje je zadužio da se brinu o socijalnoj mreži.

Francuzi su pomno promatrali Emmanuela Macrona ovih tjedana i dopalo im se što su vidjeli. Iz njegovih uspješnih međunarodnih nastupa je nastala prava Macronmanija. Financijska tržišta računaju sa njim, njemačka kancelarka također, a sad mu je i njegov narod unaprijed iskazao golemo povjerenje.

Borba tek predstoji

Nakon sve te slave koja je pala na ramena Macrona jer je nakon ponešto jadnih godina pod predsjednikom Hollandeom ispunio očekivanja Francuza za slavom i značajem, sada slijedi dug i težak put. Trebaju mu barem neki brzi uspjesi, prije svega da se nešto dogodi na tržištu rada. I treba pomoć Berlina kako bi nešto olabavio financijske uzde zone eura.

Jer ono što Macron namjerava nije ništa manje nego totalni preokret u okoštalim državnim strukturama Francuske: porezi, obrazovanje, javna uprava, pravosuđe, stanje u predgrađima... Predsjednik ima na desetke političkih gradilišta pred sobom i tu mora pokazati da nije samo šarmantan i brz u ophođenju sa svojim međunarodnim kolegama, nego da i ima i dugi dah, da se neće uplašiti lijevih sindikata i da je u stanju ostvariti svoje planove do kraja.

Politička svakodnevnica u Parizu slijedećih godina će imati manje slavnih trenutaka koliko će uglavnom protjecati u teškim i prljavim borbama. Macron će u drugom krugu izbora sljedeće nedjelje po svemu sudeći ostvariti golemi uspjeh, ali tek nakon toga počinje stvarna bitka.

Revolucija u francuskoj politici

Tradicionalne i velike francuske stranke su nakon ovih izbora pale kao pokošene i lijevo i desno od njegovog puta. Socijalisti će od svoje većine u parlamentu spasti vjerojatno na tek nekoliko desetaka zastupnika. Tako nešto se inače zove uništavajući udar. Marine Le Pen i Front National se morala suočiti sa stvarnošću: nakon neviđenog uspona u kandidaturi za predsjednicom sada će jedva moći u parlamentu stvoriti vlastitu frakciju. Tu će joj ostati još jedva više nego da se dere sa stražnjih klupa parlamenta.

I ekstremna ljevica je spala na isti broj zastupnika koliko ih je oduvijek imala. Ali najveći gubitnici su konzervativci: ako su još prije četiri tjedna sanjali o većini u parlamentu kako bi mogli obuzdati Macrona i prisiliti ga na kohabiciju, sada su tek najveća oporbena stranka. A povrh toga, čeka ih još gorka potraga odgovora na pitanja što su oni i koga oni žele zastupati.

Ova revolucija na političkoj pozornici Francuske je zapanjujuća i nekako osvježavajuća: pojavit će se mnoštvo novih mladih lica, mnogo žena, ljudi iz gospodarstva i građanskih inicijativa.

Francuska teži da si svakih stotinjak godina priušti veću ili manju revoluciju. To je sa jedne strane oslobođenje, ali sa druge strane to krije i opasnosti. Emmanuel Macron mora sada čvrsto stajati na zemlji sa obje noge, slušati druge ljude, teško raditi i ne smije si priuštiti da ga zaslijepi vlastiti uspjeh. Njemu je unaprijed iskazano golemo povjerenje i sada mora pokazati što može. Oporba je slaba i jedva mu se može suprotstaviti. Još se mora pokazati koliko je ovaj mladi predsjednik doista zreo i mudar.

Piše: Barbara Wesel
13.06.2017. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno