« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
58 POSTO

Francuzi nisu zadovoljni Sarkozyjem

Više od polovice Francuza rad svog predsjednika je ocijenilo negativno i ne planira glasati za njega na izborima 2012.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

Francuska

Većina Francuza, ukupno 58 posto, negativno ocjenjuje rad predsjednika Nicolasa Sarkozyja na sredini njegova mandata koji je obilježio niz polemika i nezadovoljstvo zbog nekih njegovih reforma, po anketi objavljenoj u ponedjeljak.

Oko 6 posto Francuza ocijenilo je "veoma pozitivnim", a 32 posto "pozitivnim" rezultate Nicolasa Sarkozyja koji će 6. studenog biti na polovici mandata, 36 posto ih smatra "prilično negativnima", a 22 posto "veoma negativnim", po mjesečnom barometru LH2 koji je u ponedjeljak objavila internetska stranica lijevo orijentiranog tjednika Le Nouvel Observateur.

Četiri posto ispitanika nije se očitovalo. Anketa je provedena telefonski 23. i 24. listopada 2009., na uzorku od 1.006 osoba.

Odgovarajući na pitanje za koga će glasovati na predsjedničkim izborima 2012., 30 posto ispitanika reklo je da bi glasovali za njega. No 60 posto ne bi glasovalo za njega, a deset posto nije iznijelo svoje mišljenje.

Nakon polemike koju je izazvala knjiga njegova ministra kulture Frederica Mitterranda o seksualnom turizmu, francuski predsjednik se opet našao u središtu zanimanja javnosti zbog ambicija svog sina Jeana da se kandidira za dužnost predsjednika poslovne četvrti La Defense. Potonji je nakon burnog negodovanja na koncu morao odustati od kandidature.

Predsjednika usto muče stalna nezaposlenost i nezadovoljstvo unutar njegove desnice zbog nekih reforma, kao što je porez na ugljik i reforma teritorijalne uprave. (hina/metro-portal)

26.10.2009. 21:16:16
Novi komentar
nužno
nužno