« Metro World News
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
NEMA VIŠE TABOOA

Francuskinje varaju sve češće

Emancipacija je omogućila preispitivanje socioloških implikacija i prikaza nevjere.

(Corbis)
Više o

Francuska

,

bračna nevjera

,

prevara

,

nevjera

,

izvanbračni odnosi

,

Serge Hefez

,

Francuskinje

,

firstafair.com

Prema statističkim podacima stranice firstaffair.com, nevjera kod francuskih žena postaje sve učestalija pojava.

"Broj žena koje se registriraju na 'firstafair' iz dana u dan sve je veći", izjavio je Patrick Herwing, izvršni direktor stranice. Među podacima koje je prikupio vidljivo je kako 38 posto žena koje traže vanbračnu avanturu, traže partnere mlađe od sebe.

Parižanke, koje čine četvrtinu registriranih Francuskinja na stranici, na njoj su i najaktivnije, a odmah iza njih slijede ljepše polovice Lillea i Rennesa. Prema istoj statistici žene i djevojke iz Lyona i Marseillea su najvjernije partnerice, barem u virtualnom svijetu.

Prema istraživanju koje je proveo Sofres, 10 posto Francuskinja priznalo je nevjeru dok je isto učinilo 18 posto Francuza. Primisli o prevari prevari partnera prema istom istraživanju priznalo je 14 posto Francuskinja i 23 mosto Francuza.

Na pitanja o nevjeri i njenoj percepciji u današnjem društvu odgovorio je poznati francuski psihijatar, psihoanalitičar i terapeut Serge Hefez, a iz odgovora se lako može zaključiti kako nevjera definitivno više nije taboo.

- Jesu li žene danas nevjernije nego prije?

Žene su se riješile kompleksa prema seksualnosti i na nevjeru se više ne gleda kao na nekakav taboo. To je nešto o čemu sasvim otvoreno pričaju među sobom.

Emancipacija je donijela mogućnost preispitivanja socioloških implikacija i prikaza nevjere. Danas to više niti ne predstavlja nekakvu negativnu stvar. Zbog toga se na taj korak odlučuju puno lakše nego ranije. Ali važno je naglasiti kako na tu 'evoluciju' utječu obrazovanost i društveni status.

- Znači li to da devjera postaje sasvim uobičajena pojava?

U stvari ne, ne u potpunosti. Stvar je također individualne prirode pa uvelike ovisi o osobnoj percepciji prevare, ali i razlozima koji dovode do takvog ponašanja. Nekim ljudima to je samo flert ili kratka avantura dok drugima to može biti vrlo važan korak pa i prekretnica u životu.

- Je li nevjera je u današnjem društvu postala nešto glamurozno?

Pa, jedno je sigurno - uzbuđenje na ljestvici vrijednosti čvrsto drži prvo mjesto. Posvuda se mogu primjetiti ogromne potrebe za uzbuđenjem, kako kod muškaraca tako i kod žena, a sukladno tome i pokušaje da se te potrebe zadovolje. Razlika je jedino u tome što muškarci najčešće traže strast dok je među ženama raširenija potraga za 'princom na bijelom konju'.

Upravo ta razlika u željama održava postojanima osjećaje potrebe i nezadovoljstva. Društvo nam stalno poručuje da moramo živjeti uzbudljiv život, ali nikako ne rješava problem potrebe koja nas kao ljude u biti definira.

Piše: Claire Cousin/Metro World News - Pariz
12.05.2009. 17:34:27
Novi komentar
nužno
nužno