« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
Stil mjeseca

Francuski stil - nenametljiva otmjenost prepuna detalja

U bogato obojenim interijerima sa šarmantnim namještajem osjećat ćete se kao da ste u nekoj kućici u Provansi

Nemojte se bojati miješanja stilova. Kombinirajte rustikalne elemente s art decoom.
Nemojte se bojati miješanja stilova. Kombinirajte rustikalne elemente s art decoom. (Foto: Kare Design)
Više o

shabby chic

,

francuski stil

,

Betty Lou Phillips

,

Tajne francuskog dizajna

,

Chris Casson Madden

Što će apartman pretvoriti u atelje? Ono nešto ili, kako Francuzi kažu, ‘je ne sais quoi’. Ako vam treba inspiracija da biste živjeli šik, obratite se onima koji su izmislili tu riječ. Francuski se stil ne nalazi u Eiffelovu tornju i kičastim ružičastim pudlicama, nego u nenametljivoj otmjenosti koja vas neće puno stajati.

Bez obzira na to je li riječ o urbanoj sredini ili Provansi, francuski se stil u uređenju može lako prilagoditi i hrvatskim domovima. Nemojte se bojati miješanja. Kombinirajte rustikalne i romantične elemenate s art decoom ili kabareom poput ‘Moulin Rougea’. Rezultat? Suvremeni prostor. 

Posteljina s teksturom

Prigrlite ‘shabby chic’ (pohabani stil), no ne pravite se važni. Počnite razmišljajući o bojama. Uživajte u tonovima dragog kamenja, no i u onim nijansama za koje se čini da su dobile prašinu vremena a to su nježnoplava i zelena, topla žuta i crvena. Neka vam crna i bež budu poveznica mođu različitim uzorcima.

Umjesto usklađenih tkanina izaberite razne točkice, pruge i cvjetove koji se nužno ne slažu. Malo crne tkanine te crni okviri za fotografije ili obojeni namještaj bit će dovoljni da povežu sobu. Srebrni detalji će podignuti dojam. Još jedan dobar izbor za ljubitelje francuskog stila su posteljina s teksturom i istrošena koža, sve platnene mreže, tapiserije koje ćete ili objesiti ili njima obložiti nešto, a za pravi luksuz rezervirani su svila, brokat i baršun.

Obratite posebnu pozornost na krojačke detalje: ukrasne nabore, delikatni vez, prekrivenu dugmad i jedinstvene vrpce i uzice. Ako se ne možete odlučiti između niza predivnih tkanina, ugodite si obiljem jastuka. Puno velikih jastuka, meke sofe i udobni naslonjači za čitanje stvorit će vrlo ugodan atelje u kojem ćete rado boraviti.

Posjet sajmu antikviteta

Francuzi, očito je, doista imaju smisla za uređenje sa stilom. Dizajnerica i spisateljica Betty Lou Phillips u knjizi ‘Tajne francuskog dizajna’ tvrdi kako se ‘ugođaj stvara pomoću pokućstva koji se prenosi s jednog naraštaja na drugi’. Često antikno ili naslijeđeno pokućstvo, osim što je lijepo, ima i neko značenje, no ako vam nije dostupno, posjet sajmu antikviteta, ili čak buvljaku može vam donijeti namještaj s karakterom i stilom.

‘Boje moraju biti bogate, jake nijanse koje podsjećaju na suncem prožeti Mediteran, ili nježniji, prigušeniji tonovi pogodniji za mjesta na kojima nema previše svjetla’, kaže Phillips. Vaš će izbor boje, naravno, ovisiti o namjeni prostorije te količini i kvaliteti prirodnog ili umjetnog svjetla koje dobiva. Kako kaže Chris Casson Madden, poznat po knjigama koje u koracima opisuju ljepotu provansalskog dizajna, jedna od najčešćih ‘francuskih’ opcija je izabrati jednu boju i upotrijebiti je u jednoj prostoriji u raznim nijansama.

Također primjećuje da francuska pozornost posvećena detaljima ‘graniči s opsjednutošću’. Željezarija je lijepo dizajnirana, prozori su obloženi tkaninom, umjetnine su pažljivo uokvirene i osvijetljene, a svježe cvijeće je u zatvorenom u punom cvatu. Francusko uređenje interijera stvara sobe sa stilom i omogućuje vam da se u svako doba godine osjećate kao da živite u zemlji vina i sireva. 

Piše: piše: Iva Novak
06.07.2008. 21:55:00
Novi komentar
nužno
nužno