« Fun
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca

Francuski policajac postao reper i kritizira policiju

Anonimni reper koji se nazvao "Le Brigadier" najavio je da će početkom 2009. objaviti album i napustiti policiju.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

'Le Brigadier'

,

francuski policajci

Anonimni glazbenik pod krinkom, naziva sam sebe "Le Brigadier" i na svojoj internetskoj stranici tvrdi da želi "prekinuti zakon šutnje i iznutra kritizirati metode policije".

Navodno je već više od deset godina u policijskoj službi u departmanu Seine-Saint-Denis kraj Pariza, gdje su 2005. izbili nemiri što su trajali tjednima.

"Le Brigadier" je na internetu već objavio četiri pjesme. Pjeva o problemima u policijskim redovima, o policajcima sa samoubilačkim mislima i o "pogrešnim krivcima" koje policajci, zloupotrebljavajući moć, pretvaraju u kriminalce.

Osjećaj nelagode u policiji pojačao je zahtjev francuskog predsjednika Nicolasa Sarcozyja o "kvotama uspješnosti".

Anonimni policajac reper najavio je da će početkom 2009. objaviti album pod naslovom "Katastrofalno stanje" i napustiti policiju.

Glazba za "Le Brigadiera", kako tvrdi, predstavlja neku vrstu terapije koja mu pomaže da iziđe na kraj s pritiskom svoje službe. Ne želi se ni sa kim obračunavati, izjavio je za list "Le Parisien".

Iz straha od pravnih posljedica želi ostati anoniman i stoga nosi krinku.

"Le Parisien" je u subotu objavio da je protiv "Le Brigadiera" pokrenuto nekoliko istraga, kojima bi se trebalo provjeriti je li svojim tekstovima odao profesionalne tajne.

Policijski sindikat Alliance smatra međutim da "Le Brigadier" koristi izlizane klišeje i da zapravo nitko ne zna je li on zaista policajac. Predstavljanje kao policajac mogao bi biti trik koji će omogućiti bolju prodaju albuma, priopćili su predstavnici policijskog sindikata. (HINA)

19.08.2008. 10:31:57
Novi komentar
nužno
nužno