« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
EKONOMSKA IZOLACIJA

Francuska počinje bojkotirati iransku naftu

"Prekid uvoza iranske nafte dio je mjera koje je Francuska predložila svojim partnerima. Mi ćemo to primijeniti na nacionalnoj razini", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova

Fotografija vijesti
Više o

Iran

,

nuklearni program

,

Teheran

,

embargo

U sklopu napora da se vlast u Teheranu što više izolira zbog razvoja nuklearnog programa, Francuska je danas postala prva europska zemlja koja je prestala uvoziti naftu iz Irana, prenosi Hina.

"Prekid uvoza iranske nafte dio je mjera koje je Francuska predložila svojim partnerima. Mi ćemo to primijeniti na nacionalnoj razini", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Bernard Valero.

Za sada nije jasno hoće li Francuska odmah djelovati ili će čekati na zajedničko stajalište sa svojim europskim partnerima koje će, kako je rečeno, konzultirati u nadolazećim danima.

SAD, Velika Britanija i Kanada su u ponedjeljak najavile nove sankcije prema iranskom energetskom i financijskom sektoru, izvršavajući dodatni pritisak na Teheran zbog spornoga nuklearnog programa.

U prvoj polovici godine Francuska se zbog stanja u Libiji okrenula iranskoj nafti i uvezla 1,6 milijuna tona, oko 55.000 barela dnevno. Prošle je godine Francuska iz Irana uvezla 1,8 milijuna tona nafte, što je 2,8 posto sveukupnog naftnog uvoza.

24.11.2011. 19:30:15
Novi komentar
nužno
nužno