« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
3.700 STRANICA

Francuska platila rekordnu cifru za izvorne Casanovine memoare

Iako cijena nije javno objavljena, većina stručnjaka vjeruje da je riječ o najvećoj ikada isplaćenoj cijeni za izvorni rukopis

Giacomo Casanova
Giacomo Casanova (Wikipedia)
Više o

Francuska

,

memoari

,

Giacomo Casanova

,

Frederic Mitterand

Francuska je u u četvrtak kupila rukom pisane memoare legendarnog talijanskog ženskaroša i pustolova Giacoma Casanove.

Iako cijena nije javno objavljena, većina stručnjaka vjeruje da je riječ o najvećoj ikada isplaćenoj cijeni za izvorni rukopis.

Sadašnji rekord za takav dokument je 3,6 milijuna eura koji su 2008. isplaćeni za rukopis Manifest nadrealizma Andrea Bretona.

Francuski ministar kulture Frederic Mitterand, koji je osobno u četvrtak potpisao ugovor rekao je: "Zahvaljujući ovoj kupnji, koja me duboko raduje, konačno ćemo moći objaviti ključno izdanje... A kao rezultat će svatko imati pristup ovom temeljnom tekstu naše književnosti".

Mitterand je rekao da će rad biti digitaliziran i da će izložba temeljena na Casanovinoj autobiografiji biti održana 2011. godine.

Rukopis od 3.700 stranica bio je 180 godina u posjedu njemačke izdavačke kuće Brockhaus.

"Želio sam rukopis učiniti dostupnim javnosti", rekao je Hubertus Brockhaus. "Ushićen sam što to svjetski čuveno književno djelo mogu prebaciti u francusku Nacionalnu knjižnicu".

Iako je Casanova rođen u Veneciji, mnogo je godina proveo u Parizu, a svoju autobiografiju napisao je na francuskom jer je taj jezik bio u široj uporabi od talijanskog.

Casanova je umro 1798. u Duchcovu, u današnjoj Češkoj, a rukopis je ostavio svom nećaku. Obitelj Brockhaus kupila ga je 1821. godine i pohranila ga je u podrumu u Leipzigu gdje je preživio ratne nedaće, uključujući savezničko bombardiranje u Drugom svjetskom ratu. (hina/metro-portal)

18.02.2010. 18:58:58
Novi komentar
nužno
nužno