« Biznis
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
BRIGA

Francuska blokira uvoz LNG-a iz SAD zbogo frackinga

Francuska vlada zatražila je od energetske tvrtke Engie da odgodi potpisivanje ugovora o uvozu ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz SAD-a zbog straha od negativnih posljedica po okoliš, rekao je upućeni izvor.

Blokirali Amere
Blokirali Amere (Arhiva)
Više o

Francuska

,

fracking

,

LNG

Intervencija se poklopila s pojačanim interesom javnosti za posljedice vađenja plina iz škriljaca metodama poput hidrauličkog frakturiranja i za njihovu vezu s klimatskim promjenama preko emisija metana, posebno kada su u pitanju američki proizvođači. 

Tome valja dodati i zaoštreni trgovinski sukob Europe i SAD-a i recipročne mjere Pariza i Washintgona u sporu oko oporezivanja velikih digitalnih tvrtki.

Francuska tvrtka Engie spremala se sklopiti ugovor s američkim NextDecade Corpom kojemu je taj posao važan zbog planirane gradnje terminala za izvoz LNG-a u Teksasu. 

Projekt „nije usklađen s francuskim projektom i vizijom zaštite okoliša", kazao je u četvrtak za Reuters upućeni izvor, dodavši da je zahtjev za odgodom stigao iz ministarstva gospodarstva.

Izvoz ukapljenog prirodnog plina sastavni je dio politike energetske dominacije kojom kabinet američkog predsjednika Donalda Trumpa želi maksimizirati izvoz nafte i plina, uz istodobno rezanje propisa o zaštiti okoliša. 

Glasnogovornica američkog ministarstva energetike JessicaSzymanski rekla je da bi bilo „ograničeno i uskogrudno odgađati LNG projekte da bi se poslala politička poruka". Takav potez „mogao bi omesti ekološki napredak koji smo postigli korištenjem američkog prirodnog plina".

Glasnogovornica tvrtke Engie, koja je dijelom u vlasništvu francuske države, rekla je da je odbor 30. rujna zaključio da im treba više vremena za proučavanje predloženog ugovora s američkom tvrtkom. Nije željela odgovoriti na pitanje jesu li se na to odlučili zbog zahtjeva države. Francuska vlada nije odmah željela komentirati informaciju.

Američki portal Politico i francuski list La Lettre A izvijestili su da je Pariz intervenirao u sklapanje 20-godišnjeg sporazuma za koji su rekli da vrijedi sedam milijardi dolara. NextDecade priopćio je da ne može raspravljati o detaljima svojih poslova i dodao da tvrtka radi na mjerama koje bi trebale osigurati ugljičnu neutralnost teksaškog terminala.

Engie je u skupini europskih energetskih kompanija koje financijski podupiru gradnju plinovoda Sjeverni tok 2. Predvodi ih ruski Gazprom a cilj je projekta povećati opskrbu Europe ruskim plinom. SAD optužuje Moskvu da želi koristiti projekt kao polugu za ucjene.

24.10.2020. 08:02:00
Novi komentar
nužno
nužno