« Kultura
objavljeno prije 10 mjeseci i 15 dana
OSVRT

Fragmenti sjećanja Zorana Šimunovića

Veliki format platna omogućio je slikaru koncentraciju brojnih predmeta, koji zauzimaju čvrsto mjesto u slikarevoj memoriji, zbog svoje izuzetne karakterističnosti i nemjerljive vrijednosti

Zoran Šimunović
Zoran Šimunović (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Zoran Šimunović

Osječanin, akademski slikar Zoran Šimunović doista je izdvojeno, vrlo osebujno ime suvremene hrvatske likovne produkcije, iznimno aktivan na slikarskom i izlagačkom planu, ostavlja svojim artističkim dosezima dubok, uočljiv trag.

Predano i nadahnuto slikajući i kreirajući svoj kompleksni ciklus ulja, većinom na velikim formatima platna, posvećen djetinjstvu i odrastanju, Šimunović je stvorio impozantni opus s motivima dominantnih fragmenata sjećanja, od dječjih igračaka, životinja, cvijeća, raznih biljaka i tajnovitih simbola lutaka do svjetlosti posebnog dana i osjećaja koji su ga pomno pratili.

Veliki format platna omogućio je slikaru koncentraciju brojnih predmeta, koji zauzimaju čvrsto mjesto u slikarevoj memoriji, zbog svoje izuzetne karakterističnosti i nemjerljive vrijednosti.

Nekoliko se ciklusa ističe svojim posebnostima, ovaj put posvećenih motivu pitanja „ima li astronauta?"ili predmetima važnima samo u najranijem djetinjstvu.

Nedavno je Šimunović kreirao cijelu seriju tepiha sa svojim pomno odabranim motivima, vješto uklopljenih u predmet svakodnevne upotrebe i neposrednog susretanja, pomalo neobičnih oblika.

Fragmenti sjećanja Zorana Šimunovića često se pojavljuju na izložbama kako u domovini, ali još više u inozemstvu, posebice u galerijama Beča i Budimpešte, a uskoro i Pariza, pobuđujući snažan interes javnosti i kritike.

Bez ikakve sumnje opus Zorana Šimunovića krucijalan je doprinos suvremenoj hrvatskoj likovnoj umjetnosti.

Piše: Miroslav Pelikan
22.06.2023. 09:00:00
Novi komentar
nužno
nužno