« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 4 mjeseca
OSVRT

Fragmenti dana i života Željka Bubala

Bubalo kontinuirano priča svoju priču o doživljaju svijeta, o postojanju klepsidre, o ljepoti nagog tijela, o osjećajima koji titraju u tijelu, o detaljima i sitnicama koji daju ključnu karakteristiku i danu i cijelome životu

Željko Bubalo
Željko Bubalo (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Željko Bubalo

Željko Bubalo, akademski slikar iz Splita, suvremeni hrvatski likovni umjetnik, cijenjeni i priznati artist, neumorno, bez prekida stvara u svom atelijeru, kreirajući nizove nefigurativnih kompozicija, apstrakcije u različitim formatima, temeljenim na svakovrsnim motivima, od trenutnih osjećanja do aktova.

Opus Željka Bubala nastaje kao rezultat autorskog promatranja mijena svijeta, bliže ili tek nešto udaljene okoline,kroz osobnu prizmu, kroz koloplet vlastitih specifičnosti, kroz gusti filtar doživljenih iskustava.

Bubalo doista doživljava svijet oko sebe na poseban i reklo bi se prepoznatljiv način, u kojem se ističu plohe, obojani oblici s dominantnim bojama i nadasve slobodna, posve oslobođena autorska kretnja, koja se ne obazire ni na što.

Doista, Bubalo kontinuirano priča svoju priču o doživljaju svijeta, o postojanju klepsidre, o ljepoti nagog tijela, o osjećajima koji titraju u tijelu, o detaljima i sitnicama koji daju ključnu karakteristiku i danu i cijelome životu.

Kolor Željka Bubala je odmjeren, primiren, međutim oblici koji nastavaju njegove slike u permanetnom su kretanju, nezaustavljivo, beskonačnom.

Fragmenti mijena koje autor opaža, vidi i slika, slažu se u cjeline sjećanja, u tajni registar čudesnih trenutaka jer oni su ključ svega.

Istodobno, uz energična i stalna gibanja formi na slikama Željka Bubala, možemo govoriti i o natruhama uznemirenosti koja je poput teško vidljivog praha razasuta posvuda.

Je li to strah ili samo oprez?

Je li to bojazan ili samo opominjući san?

Je li to ipak strah od nepoznanica sutrašnjice?

I jest i nije jer ovo su slike umjetnika koji duboko i istinski doživljava svekoliki prostor i mijene koje ga oblikuju.

Piše: Miroslav Pelikan
24.10.2019. 10:02:00
Novi komentar
nužno
nužno