« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
DUHOVNA OBNOVA

Fra Linić pruža mir

Pozdravljam djelovanje fra Zvjezdana Linića jer on širi poruku dobrote i zajedništva koji su nam itekako potrebni, rekao je gradonačelnik Bandić

(Siniša Kosić)
Više o

Zvjezdan Linić

,

duhovna obnova

Mislim da u Zagrebu nema čovjeka koji ne zna za djelovanje fra Zvjezdana Linića. O njemu i njegovu djelu najbolje govore tisuće Zagrepčana koji svake godine pohode njegove seminare u potrazi za unutarnjim mirom - rekao nam je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji sa suradnicima te desetak tisuća građana bio i na nedavnom duhovnom seminaru franjevca Linića.

Spiritus movens trodnevnih molitava i meditacija izrazio je pred svima važnost moljenja i za ovaj grad i za gradsko vodstvo. Čak je i spektakl u Domu sportova počeo burnim pozdravom gradonačelniku.

Fra Zvjezdan ušao je u dvoranu u društvu s Bandićem, a nakon spontanog pljeska gromko se zapjevalo: "Svi slavimo gospodina... I brda će se premještati, ali sa duhom presvetim..." Potom je velečasni pozvao nazočne da ustanu i izmole Očenaš za gradsku vlast kako bi i dalje imala snage činiti velike stvari za ovaj grad.

"Treba ići redovito na nedjeljnu misu, to je abeceda vjere, ali su potrebni i ovakvi susreti, da se zapitamo tko smo i što smo", govorio je predmolitelj prepunoj dvorani.

­- Linićeve poruke nadilaze vjerske okvire i primjenjive su u širem društvenom kontekstu. To se posebice odnosi na našu ratom napaćenu regiju. Kao gradonačelnik pozdravljam njegovo djelovanje jer on prije svega širi poruku dobrote i zajedništva koji su nam u ovim bremenitim vremenima itekako potrebni - rekao je Bandić.

Dodao je također da je Grad Zagreb uvijek pozitivno gledao na sve vjerske aktivnosti koje su usmjerene prema izgradnji i jačanju temeljnih moralnih vrijednosti, ne gledajući pritom o kojoj se vjeroispovijesti radi.

- Uvjeren sam da je to jedini put, jer jedino nam pogled prema naprijed može donijeti nešto dobro.

Svakoj biskupiji treba egzorcist

O duhovnoj obnovi i problemu egzorcizma te odnosu Crkve prema tom fenomenu fra Zvjezdan je u jednoj prigodi kazao da bi svaka biskupija trebala osigurati svećenika koji bi bio po službi egzorcist. Tada bi se ljude koji imaju takav problem moglo upućivati na njega. To kod nas još nije uigrano pa neki svećenici od biskupa traže punomoć za određeni slučaj ili za neke slične slučajeve koji su dodirni sa službom egzorcista.

Tečajevi u kući susreta TaborU kući susreta Tabor pri Franjevačkom samostanu u Samoboru organiziraju se brojni tečajevi duhovnih vježbi, seminari duhovne obnove, ozdravljenja itd. Osobito su pozvani mladi, koji tu produbljuju svoju vjeru. Većinu seminara vodi fra Zvjezdan Linić, a s njim je u Taboru i svećenik fra Remigije Mlinarić, uz brojne laike koji im pomažu.O seminaru u Domu sportova pod nazivom "Gospodin moj i Bog moj" fra Zvjezdan je zapisao u Samoborskom glasniku nekoliko dana nakon toga događaja: "Radi se najprije o duhovnoj obnovi, a to znači da je naglasak na ponudi vjernicima da najprije preispitaju sebe, svoju vjeru, svoj život po vjeri. Procesi kojima se želi učiniti vjerski život kvalitetnijim i vjernijim evanđeoskim istinama zove se obraćenje. Dakle, bio je to poziv svima na obraćenje. Također, želi se ljudima pomoći da osjete radost svoje vjere i da se mogu hrabrije sa svjetlom vjere u srcu nositi s problemima i poteškoćama koje život sa sobom nosi."

Ništa korisnije od ovoga

Duhovni susreti održavaju se svake godine, a dolaze oni koji od vjere žele nešto više, ali i mnogi bolesni, hromi, nesretni ljudi, oni koji smatraju da su opsjednuti zlim mislima. Pričalo se i o oslobađanju od sotone. Vjernice i redovite posjetiteljice fra Linićevih seminara Marija Požarić i Blaža Malić kazale su:

- Svaki seminar sam bila ovdje, tu je moj Bog. Trebali bi svi svećenici s ljudima moliti kao što to radi fra Zvjezdan. Ništa nas ne može ojačati više od ovog.

Papa za ispit vjerodostojnosti

Papa Benedikt XVI osniva povjerenstvo koje će ispitivati vjerodostojnost karizmatskih fenomena i zdravlje popularnih karizmatika. Inače, karizmatski se poslovi ne mogu obavljati bez privole mjesnog biskupa i općenito su postroženi uvjeti za nastupe u dvoranama, stadionima i sličnim javnim mjestima. U nas su najpoznatiji karizmatici koji vode duhovne obnove i seminare Zvjezdan Linić, Tomislav Ivančić i Zlatko Sudac.

Piše: Jozo Renić/Zagreb.hr
21.10.2009. 17:16:58
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. facebook picture
    Robert Gashi
    12.12.2009. 13:13
    On je čovjek koji živi s Kristom, razgovor s njime pruža čovjeku mir, sabranost i ljubav Božju.
  2. avatar
    BINKA BORAS
    16.03.2010. 11:27
    da, sa Kristom se samo može naprijed i biti sretan.
Novi komentar
nužno
nužno