« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Fortis prelazi na upravljanje BNP Paribasa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)
Više o

Fortis

,

BNP Paribas

,

belgijska banka

,

nacionalizacija banaka

Najveća francuska banka čije su dionice izlistane na burzi BNP Paribas najavila je preuzimanje kontrole nad operacijama posrnule financijske grupacije Fortis u Belgiji i Luksemburgu, u okviru sporazuma koji će Belgiju učiniti najvećim Fortisovim dioničarom.

Prema tome sporazumu, dogovorenom tijekom vikenda intenzivnih pregovora, smanjit će se udjeli vlada Belgije i Luksemburga u prije tjedan dana djelomice nacionaliziranom Fortisu, u zamjenu za udjele u BNP Paribasu, koji tako postaje najveća banka u Europi po depozitima.

U okviru toga sporazuma, kojega su najavili dužnosnici belgijske vlade i BNP Paribas u Bruxellesu i službeni izvori u Luxembourgu, najveća će francuska banka preuzeti do 75 posto belgijskih operacija Fortisa, dok će preostalih 25 posto - dovoljna manjina kod donošenja strateški važnih odluka - ostati u rukama belgijske vlade.

U Luksemburgu BNP Paribas preuzet će 66 posto dionica te belgijsko-nizozemske banke dok će nizozemskoj vladi ostaviti udio od 33 posto.

Prema riječima generalnog direktora BNP Paribas Baudoina Prota, sporazum će biti financiran prodajom dionica te banke, pri čemu će belgijska vlada preuzeti udio od oko 11,7 posto u BNP-u, te tako postati njegov najveći dioničar. Na sličan način, Luksemburg će preuzeti 1,1-postotni udio u toj banci.

"Cijela operacija trebala bi biti provedena bez potrošenog novčića od strane BNP-a, barem što se tiče bankovnog dijela", kazao je glasnogovornik BNP Paribasa u Parizu.

Ta će banka također preuzeti Fortisove osiguravateljske aktivnosti, za 5,7 milijardi eura, ali ne i njezinu riskantnu imovinu, koja je izdvojena u posebnu strukturu pod kontrolom belgijske i luksemburške vlade.

Istodobno, uslijed prelijevanja američke financijske krize na Europu, Njemačka je u nedjelju zapečatila javno-privatni plan sanacije četvrte po veličini banke u toj zemlji, Hypo Real Estatea, nakon što je vlada pristala jamčiti za sigurnost osobnih novčanih pologa građana kako bi se spriječila navala na banke i panično povlačenje gotovine.

U ponedjeljak u Luxembourgu počinje sastanak europskih ministara financija na kojemu će pokušati dogovoriti sveobuhvatni plan povratka povjerenja u krizom zahvaćen bankarski sektor. (hina/metro-portal)

06.10.2008. 14:22:34
Novi komentar
nužno
nužno