« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
CSI IDE DALJE

Forenzičari bi uskoro mogli uzimati otiske prsta i s tkanina

Stručnjaci trnutno rade na posebnoj tehnici za uzianje otisaka s tkanina koja se temelji na uporabi metala poput zlata i cinka

Otisak prsta
Otisak prsta (Luigi Diamanti/FreeDigitalPhotos)
Više o

forenzičari

,

otisak prsta

,

forenzika

,

vakuumsko metalno taloženje

Uzimanje otisaka prsta s tkanina uskoro bi moglo postati standardnom praksom među forenzičarima, a sve zahvaljujući fascinantnom istraživanju stručnjaka sa Sveučilišta Abertay iz Škotske. Oni trenutno rade na tehnici znanoj kao vakuumsko metalno taloženje ili depozicija (VMD) koja se temelji na uporabi metala poput zlata i cinka za rekonstruiranje otisaka prsta s tkanine. Stručnjacima su se pridružili i djelatnici SPSA (Scottish police Services Authority). VMD je vrlo osjetljiva tehnika koje se već primjenjuje u uzimanju otisaka s površina kao što su plastika i staklo, navodi se u priopćenju s Abertaya. Forenzičarka Joanna Fraser sa spomenutog sveučilišta kazala je kako u istraživanju koriste delikatne slojeve metala radi otkrivanja otisaka koje su ljudi možebitno ostavili na tkaninama dodavši kako je taj postupak puno kompliciraniji od klasičnog uzimanja otisaka obzirom da se radi o vrlo mekoj površini.

Paul Deacon, stručnjak za otiske i jedan od voditelja projekta, inače djelatnik SPSA, rekao je da bi se uz pomoć VMD-a policiji znatno olakšao posao u rekonstrukciji zločina i njegove vremenskog redoslijeda, a moglo bi se lako doći do čvrstog dokaza u slučajevima kad je žrtva gurnuta, uhvaćena za odjeću i slično. „Na primjer, otisak nečijeg dlana na nečijoj košulji s leđa može ukazivati na to da je žrtva gurnuta s balkona, a ne da je sama skočila", kazao je Deacon. „Otisci ostavljeni na tkanini i drugim površinama također mogu sadržavati tragove DNK pa i to može pomoći forenzičarima da vizualiziraju najbolje područje tkanine s kojeg bi mogli uzeti uzorke te DNK", zaključio je na kraju Deacon.

03.02.2011. 15:21:00
Novi komentar
nužno
nužno