« Auto-moto
objavljeno prije 13 godina

Ford u SAD-u rekorder po broju opoziva

Više o

Ford

Ono što proizvođači automobila najviše ne vole je opoziv vlastitih modela zbog grešaka. To ne samo da iziskuje dodatne troškove, s obzirom da se dodatni servis radi na trošak tvrtke, nego usto još šteti imidžu. U SAD-u državna udruga NHTSA provjerava svaku dojavu građana o problemima i onda, ako ima razloga, poziva proizvođača na odgovornost. Tijekom 2007. broj opoziva u SAD-u za starije automobile povećao se za čak 25 posto u odnosu na 2006., jer je više od 14 milijuna vlasnika automobila dobilo poziv u servis.

Šampion opoziva je u 2007. u SAD-u bio Ford jer je poziv na servis upućen za 5,5 milijuna vlasnika njihovih vozila. Iz Forda, međutim, kažu da je uglavnom riječ o 10 godina starim automobila čiji je problem cruise control.

Chrysler je također imao puno opoziva – oko 2,1 milijun. To je doduše manje nego 2006., ali je također mnogo... VW je morao ukloniti greške sa 1,5 milijuna automobila. To je veliki broj, kažu Amerikanci, kada se uzme u obzir da VW ne prodaje tako veliki broj vozila u SAD-u kao Ford i Chrysler.

S druge strane, GM, Honda, Toyota i Nissan imali  su manje opoziva nego 2006. godine. 

Piše: ŽS
07.02.2008. 22:05:51
Novi komentar
nužno
nužno