« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci

Ford prodajom brendova pokriva velike gubitke

Tata Motors kupuje Jaguar i Land Rover za 2,3 milijarde dolara

Luksuzni brendovi odlaze u vlasništvo indijske kompanije
Luksuzni brendovi odlaze u vlasništvo indijske kompanije (AFP)
Više o

Ford

,

Tata Motors

,

land rover

,

Jaguar

Fordova odluka da se riješi dvaju luksuznih brendova za 2,3 milijarde dolara, iznos manji od onog što ga je za njih platio, sve je bliže realizaciji.

Ušteda

Prodaja Jaguara i Land Rovera indijskom Tata Motorsu uštedjet će Fordu milijune dolara koje godišnje troši na  njihovo održavanje na životu, a bez zarade, tumači prodaju CNN.
Samo u posljednje dvije godine Ford je zabilježio više od 15 milijardi dolara gubitaka.

Sada će se kompanija fokusirati na brendove koji donose novac, a to su Ford, Lincoln-Mercury, Mazda i  Volvo. Sporazumom o preuzimanju dogovoreno je da će Ford uplatiti do 600 milijuna dolara u program mirovinskog osiguranja Jaguara i Land Rovera. To će ujedno biti i posljednji troškovi američke kompanije za te luksuzne, a neisplative brendove.

ProcjenaOtkad je vlasnik brendova Jaguar i Lan Rover, Ford je na njima izgubio oko 10 milijardi dolara.   

No, ovo je ipak povijesna akvizicija. Kako piše Businessweek, bi li Winston Churchill ili čak britanska kraljica mogli prije pedeset godina zamisliti da će najluksuznije britanske brendove jednom posjedovati Indijci?

Tata je najveći indijski industrijski konglomerat,  u čiji je sastav uključeno oko 90 kompanija u sedam sektora, a jedan od najjačih je lanac željezara. Indijskoj kompaniji nije stran ni menadžment luksuza - u hotelu Taj Mahal Palace u Mumbaiju noćenje košta 2795 dolara.

Većina analitičara slaže se da je riječ o mudroj investiciji i da je za brendove dobro što su dospjeli u ruke kompanije koja ima iskustva i sredstava  kojima bi mogla osigurati njihov novi uzlet na globalnoj sceni. (METRO) 

26.03.2008. 22:44:08
Novi komentar
nužno
nužno