« Auto-moto
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca

Ford KA spreman je za serijsku proizvodnju

Nova Fordova beba dijeli platformu i motore s Fiatom 500

Prodaja novog mališana vjerojatno će početi do kraja godine
Prodaja novog mališana vjerojatno će početi do kraja godine
Više o

Ford KA

,

Ford

Dugo čekanje ispunjeno katkada ispraznim nagađanjem je završeno. Pred vama je, naime, jedna od prvih fotografija novog Forda KA koji će zamijeniti već 12 godina stari istoimeni model. U biti novi Fordov mališan dijeli platformu i motore s Fiatovom uspješnicom 500, a oba se proizvode u istoj tvornici u poljskom gradu Tychy.

Prodaja bi novog mališana trebala početi do kraja ove godine. Iz Forda, međutim, pokušavaju sve uvjeriti da novi KA, zbog očitog srodstva s talijanskim automobilom, nije samo druga ‘koža’ na već poznatoj mehanici Fiata 500.

U planu i hibridU planu je i Streetka roadster, dobro znani 2+2 kabriolet koji se razvija u najužoj suradnji s Fiatom. Krajem 2009. će Ford Europe ponuditi i hibridnu verziju KA s malim dizelašem i elektromotorom.Na početku će se KA prodavati sa 1,2-litarskim (63 KS) i 1,4-litarskim (100 KS) benzinskim motorima, identičnim kao i kod Fiata 500. U ponudi će biti i famozni 1,3-litarski Multijet dizelaš sa 75 KS i 145 Nm.

Premda Ford to nije službeno potvrdio, velika je vjerojatnost da će nešto kasnije biti ponuđena jedna sportska inačica. Dobit će ime Ford SportKA, a imatiće 1,4-litarski turbobenzinac kao i Fiat 500 Abarth.

SportKA će posjedovati posebne karoserijske dodatke i 17-colne naplatke. Najveća snaga će biti 150 KS, uz maksimalnu brzinu od 203 km/h i ubrzanje od 8 sekundi do stotke.  Osim tvorničke sportske verzije, navodno bi se kupcima omogućila kupnja posebno pripremljenog sportskog ovjesa i nadogradnje za friziranje motora od tjuning specijalista Mountune.

Novi Ford KA će svjetsku premijeru imati u Parizu na jesen. Cijene još nisu određene, ali će se kretati od 13 do 17 tisuća eura. 

Piše: Piše: Davor Kindy
05.06.2008. 07:13:25
Novi komentar
nužno
nužno