« Auto-moto
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
POČETAK KRAJA CD PLAYERA?

Ford izbacuje CD playere iz svojih novih modela

Fordov najnoviji model Focusa imat će sustav koji će se spajati na Internet i vozaču omogućavati pristup servisima poput Spotifya ili iClouda

Fotografija vijesti
Više o

Ford Focus

,

USB stick

,

Sync sustav

Slušanje i mijenjanje vaših omiljenih CD-a za vrijeme vožnje moglo bi postati stvar prošlosti. Jedan od najvećih proizvođača automobila na svijetu, američka kompanija Ford, planira iz svojih novih modela potpuno izbaciti CD playere te omogućiti korisnicima da glazbu slušaju direktno sa Interneta ili USB stickova.

Ukoliko doista i provede ovu ideju, Ford će postati prvi veliki proizvođač automobila koji sse odlučio na ovakav potez.

Fordov najnoviji model popularnog Focusa imat će samo USB port na koji će se moći spajati digitalni playeri. Isto tako, imati će i tzv. „Sync Infotainment sustav" koji će omogućavati vozačima da pristupe svojim pjesmama preko Interneta preko uređaja koji se zove dongle, koji će omogućiti Wi-Fi vezu. Tada će se sustav unutar automobila spojiti na Internet i dati vozaču pristup glazbi, preko nekog od „cloud" servisa, poput Spotify-a ili Appleovog iClouda.

U Fordu tvrde kako je ovaj potez bio nužan kako bi kompanija mogla ići u korak s vremenom i zahtjevima svojih mušterija.

„Tehnologija zabave unutar automobila napreduje puno brže od bilo kojeg drugog dijela automobilske tehnologije" rekla je Sherly Connelly, jedna od menadžerica u Fordu.

„CD playeri unutar automobila osuđeni su na postupno nestajanje, baš kao i telefonske govornice", zaključuje Sherly.

Iz tvrtke poručuju kako je primjetan veliki pad prodaje CD uređaja za automobile, baš kao i diskova općenito. U 2010 prodaja albuma na CD-ima pala je za 12,4%, dok je prodaja glazbe u digitalnom formatu porasla za 30,6 posto u Velikoj Britaniji.

U Fordu očekuju da će 2015. dva milijuna automobila u Europi imati Sync sustav.

27.07.2011. 19:26:00
Novi komentar
nužno
nužno