« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci

Forbes: Najbogatiji je Warren Buffett

Gates nakon 13 godina izgubio prvo mjesto

Milijarder Warren Buffett lani je zaradio 10 milijardi dolara
Milijarder Warren Buffett lani je zaradio 10 milijardi dolara (AFP)
Više o

Warren Buffett

,

Berkshire Hathaway Inc.

Magazin Forbes objavio je novu listu najbogatijih ljudi na svijetu, prema kojoj Bill Gates nakon 13 godina prvi put gubi vodeću poziciju i pada na treće mjesto.

Novi najbogatiji čovjek na svijetu je Amerikanac Warren Buffett, vlasnik  kompanije Berkshire Hathaway Inc.

Dok je Bill Gates u prošloj godini zaradio ‘samo’ dvije milijarde dolara, Buffett je ostvario profit od 10 milijardi dolara i sada se njegovo carstvo procjenjuje na oko 62 milijarde dolara. Dobit je ostvario najviše na osnovi porasta cijene dionica kompanije, koje su trenutačno najskuplje na Njujorškoj burzi i prodaju se po cijeni od 139.000 dolara.

Na pitanje koja je tajna njegovog uspjeha, Buffett je rekao kako je njegov poslovni moto ‘biti u strahu kad su drugi pohlepni i biti pohlepan kad su drugi preplašeni’.
Na drugo mjesto, između Buffetta i Gatesa,  smjestio se meksički telekomunikacijski tajkun Carlos Slim Helú, čije se bogatstvo u posljednje dvije godine udvostručilo i sada iznosi 60 milijardi dolara.

Kao najmlađeg milijardera u povijesti Forbes je izdvojio osnivača Facebooka  Marka Zuckerberga, koji je u društvo najbogatijih ušao sa samo 23 godine. Svakako postoji trend sve mlađeg ulaska u kategoriju milijardera pa je tako ove godine zabilježeno 25 novih milijardera mlađih od 40 godina.

Sjedinjene Države i dalje su vodeće po broju milijardera sa 47 posto od sveukupnog broja, ali prvi put nakon šest godina druga zemlja na ljestvici  nije više Njemačka, nego Rusija. Šesnaest godina nakon raspada SSSR-a, Rusija je Njemačku ostavila daleko iza sebe, sa 87 ruskih naspram 59 njemačkih milijardera. (METRO)

06.03.2008. 22:40:41
Novi komentar
nužno
nužno