« Život
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
A IONAKO SE TOPI

Flaširani ledenjak

Uskoro ćete imati priliku kupiti Grenland u boci.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

globalno zatopljenje

,

flaširana voda

,

ledenjaci

,

Grenland

Potražnja za flaširanom pitkom vodom u svijetu stalno raste te bi vrijednost te proizvodnje na međunarodnom tržištu mogla dosegnuti 445 milijardi danskih kruna do 2011., procijenili su poduzetnici s Grenlanda koji planiraju na tržište plasirati flaširanu vodu s Grenlanda i arktičkih ledenjaka.

Istraživanje tržišta pokazalo je da za čistu i originalnu vodu s tog otoka posebno zanimanje pokazuju potrošači iz Japana i Sjedinjenih Država.

Voditelj projekta Dorthe Lund Kaack ističe da bi proizvodnja i flaširanje vode s grenlandskih izvora trebalo početi iduće godine, a potom bi uslijedila i eksploatacija vode s arktičkih ledenjaka.

Vlada na Grenlandu, koji teritorijalno pripada kraljevini Danskoj, no ima lokalnu autonomiju, raspisala je natječaj za "brendiranje" njihova originalnog proizvoda i izradu zaštitnog znaka koji bi istaknuo iznimnu čistoću i autentičnost vode.

Grenland je najveći svjetski otok i oko 85 posto površine pokriveno mu je ledom. U zemlji Eskima živi oko 56 tisuća stanovnika koji se uglavnom bave ribarstvom i poznati su izvoznici škampa. Goleme zalihe pitke vode najvažniji su resurs Grenlanda te bi, uz postojeći izvoz leda i ledenih kocka, i flaširanje izvorne vode moglo postati profitabilan posao.

16.09.2008. 09:56:25
Novi komentar
nužno
nužno