« Sport
objavljeno prije 13 godina
ŠAH

FISCHER - šahovski genijalac i ekscentrik

Životna priča jednog od najboljih šahista svih vremena Bobbyja Fischera

Fotografija vijesti
Više o

Robert James Fischer

,

šah

,

vlado kovačević

Robert James Fischer, poznatiji kao Bobby Fischer, rođen 1943. u Chicagu, prema mišljenju brojnih stručnjaka bio je najbolji šahist u povijesti. Ipak, Fischera ćemo pamtiti i po ekscentričnom načinu života i ispadima kojima je stalno šokirao svijet. Kao šestogodišnjak je rekao: ‘Sve što želim je samo igrati šah’. Tako je i bilo.

Prva ljubavna veza sa 53 godine!Prvu ljubavnu vezu ostvario je sa 53 godine s jednom 18-godišnjom Mađaricom. Šest godina kasnije 22-godišnja Kineskinja rodila mu je kćer, a iste se godine preselio u Japan i živio s Miyoko Wata.
Prva ljubavna veza sa 53 godine!

Nikada nije dokazano da je Fischer 2001. anonimno igrao šah na internetu pod tajnim nadimkom Mister X.
Nikada nije završio srednju školu, nisu ga zanimale žene, politika ili sport. Kao 14-godišnjak osvojio je titulu prvaka SAD-a, a 1972. godine postao je i svjetski šahovski prvak pobijedivši Borisa Spaskog iz SSSR-a. U pripremama je stalno postavljao nove zahtjeve pa je meč umalo otkazan. Čak ga je i tadašnji američki državni tajnik Henry Kissinger telefonom nagovarao da igra. Na koncu je pobijedio Spaskog i postao ‘pobjednik nad komunizmom’. No, kada je tri godine kasnije trebao obraniti naslov, organizatorima je postavio 179 novih uvjeta za meč s Anatolijem Karpovim. Međunarodna šahovska asocijacija (FIDE) prihvatila je sve uvjete osim jednog, zbog čega je tvrdoglavi Bobby odbio igrati, pa je Karpov proglašen prvakom.

Iako i sam Židov, posebno je bio poznat po antisemitizmu. Govorio je kako je ‘žrtva demonske židovske urote’, a na filipinskom radiju čak je izjavio kako su ‘Židovi zli lažljivi gadovi koji ubijaju kršćansku djecu na svojim okultnim obredima dok istodobno zarađuju na izmišljenoj priči o holokaustu’.

Pobijedio ga Vlado KovačevićFischer je igrao i usavršavao sva šahovska otvaranja. Imao je savršen osjećaj za poziciju i kombinatoriku. Ostat će upamćen po svom beskompromisnom i agresivnom stilu, zbog čega bi samo ponekad izgubio partiju, kao primjerice 1970. kada ga je na turniru u Zagrebu pobijedio naš, tada još nepoznati majstor Vlado Kovačević. Tek je 1992. prihvatio ponudu srpskog tajkuna Jezdimira Vasiljevića da na Svetom Stefanu odigra meč s Borisom Spaskim. Fischer je pobijedio i zaradio 3,5 milijuna dolara, no time je prekršio američke sankcije protiv tadašnje Srbije i Crne Gore zbog rata u Hrvatskoj i BiH. Na konferenciji za medije Fischer je doslovno pljunuo na američki nalog za izručenje.

Vijest o terorističkom napadu na New York zatekla ga je u Japanu gdje je na radiju izjavio: ‘To je divna vijest!’ Potom je rekao: ‘Busha treba ubiti, uhititi sve Židove i zatvoriti sve sinagoge’. Američka vlada 2004. godine zatražila je od Japana da izruči Fischera. U međuvremenu, Island mu je dodijelio državljanstvo. Prošlog četvrtka, zbog otkazivanja rada bubrega, tamo je i umro u 64. godini. Otišao je kako je i živio - tvrdoglavo i samotnjački.

Piše: Dorino Manzin
20.01.2008. 23:28:00
Novi komentar
nužno
nužno