« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
RAVNATELJ POLICIJE:

Finska se još nije oglasila o slučaju Patria

DORH još nije dobio odgovor na pitanja poslana Finskoj, a bivši ministar Rončević tvrdi da je sve tijekom njegovog obnašanja dužnosti bilo čisto

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

USKOK

,

Berislav Rončević

,

DORH

,

policija

,

Mladen Bajić

,

Finska

,

afera Patria

,

Oliver Grbić

Ravnatelj policije Oliver Grbić potvrdio je danas da je državno odvjetništvo od finskih vlasti samoinicijativno zatražilo obavijesti o tvrtki Patriji, ali da na upite još nije odgovoreno.

Grbić je to izjavio nakon zagrebačke konferencije čelnika policija zemalja u regiji, upitan rasvjetljuje li policija nabavu oklopnih vozila od finske tvrtke Patrije.

Naime, pozvavši se na neimenovan izvor, jedne hrvatske dnevne novine objavile su da će u Finskoj početi predistraga zbog sumnje da je pri ugovaranju 180 milijuna eura vrijedna posla između hrvatskog ministarstva obrane i Patrije dogovorena isplata 15 milijuna eura provizije.

Grbić je rekao da ga je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić jučer izvijestio da Finska još nije odgovorila na njihove upite.

"Pokaže li se potrebnim, za taj će se slučaj zatražiti i pomoć drugih zemalja, među kojima i Slovenije, gdje je također izbila afera zbog nabave Patrijinih oklopnih vozila", Oliver Grbić, ravnatelj policijeBivši ministar obrane Berislav Rončević je, pak, danas odlučno zanijekao da je u poslu s finskom tvrtkom bilo primanja i davanja mita.

"Apsolutno ne. Patria i Steyr su se u sklopu postupka očitovali da postupak nikad nije bio čistiji i transparentniji nego ovaj u Hrvatskoj i nisu imali nikakvu primjedbu", kazao je Rončević nakon današnje glavne rasprave u "slučaju kamioni". On je, zajedno sa svojim pomoćnikom Ivom Bačićem, osumnjičen da je pri kupnji vojnih kamiona 2004. oštetio državni proračun za 10,2 milijuna kuna.

Rončević tvrdi da nije bilo poslova ispod stola, kao ni u čemu drugom dok je on bio ministar.

Afera zbog nabave Patrijine opreme nedavno je potresla susjednu Sloveniju, pošto je na finskoj televiziji objavljeno da je ta tvrtka isplatila milijunske provizije kako bi sklopila posao sa slovenskom vladom.

Rončević je rekao da ga ne zanima tko je što radio u Sloveniji, ustvrdivši da je u Hrvatskoj to bio "čisto i blistavo obavljen posao".

Njegov branitelj Krešimir Vilajtović ocijenio je da će biti sve više takvih priča dok se "drma USKOK-ova optužnica".

"Uskoro bismo mogli očekivati da će USKOK nešto naći i u nabavi graha", zaključio je Rončević, nakon iskaza svjedoka koji je potvrdio navode obrane da najjeftiniji kamioni na MORH-ovu natječaju nisu udovoljavali tehničkim svojstvima. (hina/metro-portal)

12.02.2010. 17:57:26
Novi komentar
nužno
nužno