« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
SASTANAK U ZAGREBU

Finska i Hrvatska žele proširenje EU na sve zemlje JI Europe

Šef hrvatske diplomacije, Gordan Jandroković, i njegov finski kolega Erkki Tuomioj zaključili su kako Hrvatska i Finska imaju iste stavove o proširenju EU

Više o

Europska unija

,

Hrvatska

,

Gordan Jandroković

,

Finska

,

proširenje EU

,

ministar vanjskih poslova

Hrvatska i Finska žele da se proces proširenja Europske unije nastavi te da sve zemlje jugoistočne Europe jednoga dana postanu članice te integracije, izjavio je u srijedu u Zagrebu potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković nakon sastanka sa šefom finske diplomacije Erkkijem Tuomiojom.

"Razgovarali smo o odnosima na prostoru jugoistočne Europe i apsolutno dijelimo istu poziciju - želimo da se proces proširenja nastavi, želimo da sve zemlje jugoistočne Europe, nakon što u potpunosti ispune uvjete koji su potrebni za članstvo, isto tako jednoga dana postanu punopravne članice", rekao je Jandroković u izjavi za novinare.

Tuomioja je istaknuo da će proces proširenja "ojačati stabilnost u ovom dijelu svijeta i u cijeloj Europi što nam doista svima treba".

Jandroković je zahvalio Tuomioji na potpori koju je Finska pružala Hrvatskoj za završetak pregovora s EU-om.

"Finska je zaista davala kontinuiranu i snažnu potporu Hrvatskoj. Finska je zemlja koja je inzistirala na kriterijima i uvijek je pozorno pratila sve reforme koje su se događale u Hrvatskoj tako da nam je iznimno drago da je prepoznala naše napore i da smo primili vrlo jasnu poruku: 'Da, Hrvatska je dobrodošla i drago nam je da ćete ući u EU'", kazao je Jandroković.

Istaknuo je da je Finska pomagala Hrvatskoj i konkretnim projektima. Bilo je čak 14 zajedničkih projekata u kojima je Finska pomagala u jačanju hrvatske administracije te svih mjera koje su potrebne da bi jedna zemlja u potpunosti zadovoljila uvjete za punopravno članstvo u EU.

Tuomioja je izrazio zadovoljstvo što boravi u posjetu Hrvatskoj "u trenutku važnom za RH i važnom za Europu", kao i zbog toga što je Finska mogla pomoći Hrvatskoj da završi pregovore.

Hrvatska je u lipnju ove godina završila pregovore s Unijom i nakon potpisivanja Ugovora o pristupanju u prosincu dobit će status zemlje pristupnice, a ne više zemlje kandidatkinje.

Što se tiče bilateralnih odnosa između dviju zemalja, ministri su zaključili da su oni iznimno dobri, bez otvorenih pitanja, te da postoji obostrana zainteresiranost i želja da se unaprijede na svim područjima od zajedničkog interesa.

Tuomioja je također rekao da je izvijestio hrvatskog kolegu kako u Finskoj gledaju na krizu koja pogađa Europu i izrazio je nadu da će se to riješiti prije nego što Hrvatska postane članicom.

Naglasio je da i Finska i Hrvatska pripadaju istoj školi mišljenja koja smatra da Europa treba govoriti jednim jedinstvenim glasom i da treba zauzimati zajednička stajališta bez obzira na moguće unutarnje razlike.

19.10.2011. 16:30:05
Novi komentar
nužno
nužno