« Biznis
objavljeno prije 3 godine i 3 mjeseca
MOLIM?!

Fina će pratiti učinak pandemije koronavirusa na gospodarstvo

Financijska agencija će uspostaviti i voditi izvještajni sustav radi praćenja učinka pandemije koronavirusa na gospodarstvo i živote građana Hrvatske

A zašto?
A zašto? (Arhiva)
Više o

FINA

U Hrvatskoj se sve mora raditi barem dva puta, pa će sad najednom u priču ući - FINA. Do sada notorna po ovrhama, počinje se baviti "izvještajnim sustavom praćenja učinka pandemije na gospodarstvo i živote", ma što to bilo.

Uz to će, naravno, pratiti mjere pomoći gospodarstvu, a izvještaje o tomu će sastavljati najmanje tromjesečno, prijedlog je uredbe koju je Ministarstvo financija uputilo u javnu raspravu.

Naravno, Fina bi bila ovlaštena prikupljati i obrađivati sve podatke nužne za praćenje učinaka pandemije, uključujući podatke kojima već raspolaže, te podatke od banaka, financijskih institucija (npr. osiguravajućih društava, leasing kuća, faktoring društava i sl.), Porezne uprave, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) te ostalih tijela i ustanova koje vode relevantne evidencije.

 

Informacije o tim institucijama te vrstu i opseg tih podataka Fina će biti dužna javno objaviti na svojim internetskim stranicama.

Svi obuhvaćeni uredbom razmjenjivali bi podatke s kojima raspolažu za razdoblje od 1. travnja 2020 godine. "Time se osigurava obuhvat relevantnih podataka od početka pandemije koronavirusa te posljedično omogućuje kvalitetno praćenje učinaka kako pandemije koronavirusa, tako i mjera Vlade RH za očuvanje razine gospodarske aktivnosti i likvidnosti", objašnjenje je Ministarstva financija.

Ako vam se ovo čini ne samo čudnim, nego tešk zadiranje u osnovna ljudska prava - imate pravo. Već sada vas Fina bez ikakve obavijesti smije ovršiti, pregledati vaše papire od firme ili nekome dati vaše podatke o poslovanju, a sada se diže na višu razinu i postaje - ono što bi Ministarstvo financija trebalo raditi....

05.01.2021. 10:31:00
Novi komentar
nužno
nužno