« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
jeftinije je

Filipinski pomorci će zamijeniti hrvatske?

Zbog svjetske krize i skupe hrvatske radne snage, mogli bismo uvoziti sve više radnika iz inozemstva

(Corbis)
Više o

hrvatski pomorci

,

Peter Dolinšek

,

Mario Zorović

,

filipinski pomorci

,

Stjepan Papić

Zbog krize u Hrvatskoj, ali i u cijelome svijetu, više stotina hrvatskih pomoraca je ostalo bez posla, i to uglavnom u manjim kompanijama.

Krizi se ne nazire kraj, a pomorci sve teže dolaze do radnog mjesta. Točan broj hrvatskih pomoraca se ne zna, prema neslužbenim podacima ima ih ok 25 tisuća, od kojih su većina časnici. Mnogo njih radi i na crno pa je točan broj nemoguće utvrditi.

Peter Dolinšek iz agencije Tehmar za Jutarnji list kaže da dnevno dobiva dvadesetak upita za ukrcaje. Najveći klijent im je jedna od vodećih kontejnerskih kompanija svijeta, CMA, ali ove godine na njihove brodove sve teže uspiju ukrcati kadete.

- Hrvatski zapovjedni kadar u svijetu je još visoko cijenjen, a to je jedan od razloga što dramatičnih potresa, odnosno masovnog gubitka posla zasad nema - objasnio je vlasnik riječke pomorske agencije Mario Zorović.

- Neke naše kompanije su se zbog krize pak okrenule pomorcima s jeftinijih tržišta jer je trošak posade bitno veći nego kod konkurencije, kaže za Jutarni list Stjepan Papić, prvi čovjek splitskog Jadroplova.

Primanja zapovjednika u hrvatskim se kompanijama, ovisno o tipu brodova, kreću od 6000 do 10.000 dolara. Tako bi na našim brodovima posadu mogli sve češće mijenjati Filipinci koji su puno jeftinija radna snaga, a Hrvati bi bili samo zapovjedni kadar, što je već praksa na nekim brodovima.

15.10.2009. 07:39:36
Novi komentar
nužno
nužno