« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
VELIKI PETAK

Filipini u znaku tradicionalnih bičevanja i razapinjanja

Filipini su azijska katolička zemlja u kojoj se 80 posto stanovnika izjašnjavaju kao katolici, što je naslijeđe španjolskog kolonijalnog razdoblja

Fotografija vijesti
Više o

Filipini

,

Veliki petak

,

uskršnji blagdani

Pribijanja na križ i bičevanja do krvi već su tradicionalno danas organizirani diljem Filipina povodom mjesnog rituala kojeg Crkva osuđuje, a privlači tisuće vjerskih turista, prenosi Hina.

Arturo Bating, 44-godišnji iscjelitelj, jedan je od dobrovoljaca koji su se javili da podnesu Kristovu muku. U dlanove su im zabijeni čavli dugi 10 cm.

"To je zavjet koji sam dao Bogu kako bi od moje obitelji otklonio bolest", rekao je pokornik odjeven u bijelu halju, pošto je nakon nekoliko minuta skinut s križa, u nazočnosti više stotina znatiželjnika.

"Malo je boljelo, ali je bilo podnošljivo", rekao je Bating koji je prvi put sudjelovao u tom ritualu u selu San Juanu, blizu San Fernanda.

Alexa Laranangu (57) "razapinju" u zadnjih dvanaest godina uzastopce. "Zavjetovao sam se da ću to izvršavati svake godine sve do smrti", rekao je taj prodavač grickalica u autobusima. "Ne očekujem ništa zauzvrat. Činim to za mog Boga".

U susjednom selu San Pedro Cutud, mjesni čelnici su rekli da će se tijekom dana razapeti dvadesetak kršćana.

Nadbiskup Jose Palma, predsjednik Filipinske biskupske konferencije, opetovao je ovog tjedna da Crkva ne odobrava takav ekstremni oblik pobožnosti, ali one koji je vrše ne osuđuje kao grešnike.

Drugi običaj u toj radikalnoj pokori je bičevanje. Deseci muškaraca, bosi i s crnom kukuljicom preko glave, trčali su u četvrtak i u petak ulicama San Fernanda, bičujući se po golim leđima komadićima trske privezanim na užad.

Filipini su azijska katolička zemlja u kojoj se 80 posto stanovnika izjašnjavaju kao katolici, što je naslijeđe španjolskog kolonijalnog razdoblja.

06.04.2012. 12:23:48
Novi komentar
nužno
nužno