« Nogomet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
LOV NA LOPOVE

FIFA protiv namještanja utakmica

Nogomet je trenutačno suočen s do sada neviđenim poteškoćama vezano za namještene utakmice, kažu u FIFA-i

FIFA se pokušava izvući iz mulja
FIFA se pokušava izvući iz mulja (Wikipedia)
Više o

FIFA

,

namještanje utakmica

,

kladioničarska mafija

FIFA je u utorak usvojila niz mjera za borbu protiv namještanja utakmica te planira pozvati da se uključi i Interpola, ali i uspostaviti program za zaštitu doušnika koji budu govorili o ilegalnim aktivnostima kojima se zarađuju milijarde eura.

"Nogomet je trenutačno suočen s do sada neviđenim poteškoćama vezano za namještene utakmice čije se posljedice osjećaju na nacionalnim, regionalnim i međunarodnim razinama", ističe Fifa u svom priopćenju.

Takve "kriminalne radnje nanose štetu integritetu Fifa-e i ugledu vodećih nogometnih organizacija", dodaje Fifa.

"Najveća prijetnja danas dolazi od međunarodnih kriminalnih organizacija koje pletu urote i uspijevaju ponekad manipulirati i međunarodnim utakmicama", dodaje vrhovno nogometno međunarodno tijelo.

Kako bi se što bolje mogla boriti s takvim kriminalnim radnjama, povezanim s ilegalnim klađenjem, Fifa želi ove godine uspostaviti napredni sustav alarmiranja koji će omogućavati utvrđivanje rizika namještanja utakmica.

Fifa će također pozvati da se u toj borbi protiv namještanja utakmica njenim tijelima priključe i međunarodna policijska organizacija Interpol te nacionalne policije.

Ove godine Fifa planira poslati svoje istražitelje u Aziju, u Ameriku te na Bliski istok. Također želi uvesti amnestiju, program zaštite za izvore vezane za namještene utakmice te uvesti telefonski broj na kojem se na anoniman način mogu davati informacije o namještenim utakmicama.

Fifa planira uvesti i sustav rehabilitacije za igrače, dužnosnike i suce kompromitirane takvim djelima.

Chris Eaton, dužnosnik za sigurnost u Fifai smatra kako je lako korumpirati sport. Prema njemu, najteži je problem manjak međunarodne koordinacije i nacionalnog zakonodavstva u borbi protiv takvih kriminalnih radnji.

Eaton, je pozivajući se na podatke Interpola, ocijenio da se 400 do 500 milijardi eura godišnje zaradi legalnim i ilegalnim klađenjem te da je to najraširenije u jugoistočnoj Aziji. Od tog iznosa od oko pet do 15 milijardi eura svake se godine zaradi namjšetanjem utakmica, dodao je.

Ti iznosi, ističe Eaton, predstavljaju "veliki mamac za organizirani kriminal".

10.01.2012. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno