« Auto-moto
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca

Ferrari će u Parizu imati debi Californie

Ferrarijev novi kabriolet sa čvrstim krovom
Ferrarijev novi kabriolet sa čvrstim krovom
Više o

Ferrari California

Najnoviji Ferrarijev propeti konjić GT stila nazvan California, predstavljen je u Maranellu, ali samo na internetskom mediju. Tako su javnosti postale dostupne tri tvorničke fotografije, očito već završenog najnovijeg cestovnog bolida. No, premda su pokazane službene fotografije, svjetska premijera biti će održana tek ove jeseni na Salonu automobila u Parizu.

Koliko je velik interes u svijetu izazvao najnoviji Ferrarijev GT automobil, pokazuje i podatak da je samo za jedan vikend službenu internetsku stranicu www.ferraricalifornia.com pogledalo čak 60.000 jedinstvenih posjetitelja.

Ferrari je obznanio i statistički podatak da je većina od prvih 60.000 posjetitelja bilo iz Amerike, a da je velik broj posjeta zabilježen i iz Kine, Japana i Azije.

Brembo kočniceCalifornia ima novi multilink ovjes i nove Brembo disk kočnice izrađene u kombinaciji karbona i keramike, a ugrađen je i F1-Trac sustav kontrole proklizavanja pogonskih kotača. 

Ferrari California će se proizvoditi se isključivo kao kabriolet sa sklopivim čvrstim krovom. Tijekom idućih tjedana Ferrari će obznaniti i druge službene tvorničke fotografije Californije na kojima će biti detalji unutrašnjosti, te samog motora.

Ferrari California ima potpuno novi V8 agregat najveće snage 460 KS pri relativno niskih 7500 o/min, dok točan podatak o iznosu najvećeg okretnog momenta za sada nije poznat.

Iz Ferrarija dolaze informacije da će krivulja okretnog momenta biti sportska, ali će u znatno većoj mjeri nego dosada voditi briga i o ispunjenju što manjeg onečišćenja okoliša emisijom štetnog CO2.

Velika novost kod bolida California je i činjenica da će prvi put u povijesti Ferrarija motor biti smješten centralno sprijeda, a snaga i moment će se do stražnjih pogonskih kotača prenositi pomoću poluautomatskog mjenjača sa sedam stupnjeva prijenosa i dvostrukom spojkom. Zasad nije poznata najveća brzina, ali će do stotke sprintati za samo četiri sekunde. 

Piše: Piše: Davor Kindy
15.05.2008. 03:02:42
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    mirek
    20.05.2008. 13:27
    molio bih cijenjenog autora članka da objasni pojam "relativno niskih 7500/min". govorimo li ovdje o sportskom motociklu ili o automobilu? nije ovo jedini Ferrari koji hvata najveću snagu na ovim okretajima...
Novi komentar
nužno
nužno