« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci

Ferovci i studenti PMF-a sigurni da će naći dobar posao

Filozofski i politologija puni pesimista

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

nezaposlenost

,

studenti FER-a

,

studenti PMF-a

,

zapošljavanje studenata

,

posao za studenta

Studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) i Prirodoslovno matematičkog fakulteta (PMF) najoptimističniji su u pogledu mogućnosti zapošljavanja nakon diplome, a najmanje su optimistični studenti Fakulteta političkih znanosti (FPZ) i Filozofskog fakulteta (FF), pokazuje anketa portala MojPosao.

Anketa u kojoj je sudjelovalo oko 400 ispitanika, od kojih 94 posto studenata, provedena je tijekom manifestacije "Dan karijera" održane u studenom prošle godine.

Da će posao tražiti manje od mjesec dana očekuje 46 posto studenata FER-a, a sedam posto očekuje da će početi raditi čim diplomiraju.

Slično je kod studenata PMF-a - 34 posto ih očekuje pronalazak posla unutar mjesec dana nakon diplome, a 13 posto da će početi raditi odmah nakon diplome.

S druge strane, 31 posto studenata FPZ-a i 22 posto studenata FF-a očekuje da će tražiti posao dulje od tri mjeseca. Četvrtina ispitanika smatra da se posao može naći isključivo "preko veze", dok tri četvrtine ipak smatra da ga se može dobiti i bez poznanstava.

Gotovo polovica ispitanika (48 posto) smatra da je posao puno lakše naći uz prethodno radno iskustvo, a dvije trećine je izjavilo da su tijekom studija stekli takvo iskustvo.

Više od polovice ispitanika smatra da je za pronalazak kvalitetnog posla ključno završiti fakultet. Pritom većina misli da je s određenim fakultetima lakše naći posao, a kao takve navode uglavnom FER, te Ekonomski, Građevinski, Medicinski i Arhitektonski fakultet.

Ispitanici smatraju da poslodavci kod zaposlenika najviše cijene motiviranost, informatičku pismenost, znanje stranih jezika te komunikativnost i spremnost na učenje.

Većina ispitanika kao najvažnije elemente na svojem radnom mjestu navela je međuljudske odnose i novac, a slijede priznanje za obavljen rad i dinamičnost posla. Pri odabiru posla ispitanicima su najvažnije mogućnosti profesionalnog napredovanja, novac i radno vrijeme. (hina/metro-portal)

13.01.2009. 15:04:54
Novi komentar
nužno
nužno