« Život
objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana
COOL

Fenomen neprepoznatog poznatog

Svi sigurno znaju što je deja vu... no, što je jamais vu i kako se to manifestira?

Što je jamais vu?!
Što je jamais vu?! (Arhiva)
Više o

déjà vu

,

jamais vu

Jamais vu je fenomen u kojem osoba doživljava osjećaj neprepoznavanja situacije, riječi ili mjesta koje bi inače trebala prepoznati, unatoč tome što je poznato i često viđeno. Ime dolazi iz francuskog jezika i doslovno znači "nikad viđeno". Za razliku od déja vu-a, gdje osoba osjeća lažno prepoznavanje ili sjećanje na nešto što je zapravo novo ili nepoznato, jamais vu izaziva suprotan osjećaj - neprepoznavanje onoga što je poznato.

Ovaj fenomen obično je kratkotrajan i često izaziva zbunjenost ili nelagodu kod osobe koja ga doživljava. Na primjer, osoba može iznenada osjetiti da joj je riječ koju ponavlja ili gleda nepoznata, iako je riječ o svakodnevnom pojmu. U nekim slučajevima, ljudi koji su se našli na mjestu gdje su već mnogo puta boravili, mogu osjetiti kako im je to mjesto potpuno nepoznato, kao da su ga prvi put vidjeli.

Jamais vu često se povezuje s umorom, stresom ili anksioznošću, ali može se pojaviti i u normalnim, svakodnevnim okolnostima. Iako se ovaj fenomen može pojaviti kod zdravih osoba, može biti i simptom nekih neuroloških ili psihijatrijskih poremećaja, poput epilepsije ili disocijativnih poremećaja. Kod epileptičnih bolesnika, jamais vu može biti dio tzv. aure - početne faze epileptičnog napada - koja uključuje promijenjeno stanje svijesti i percepcije.

Neurolozi i psiholozi još uvijek istražuju točne uzroke i mehanizme koji stoje iza jamais vu-a, ali neki vjeruju da je to rezultat privremenog poremećaja u radu mozga, posebno u područjima odgovornim za pamćenje i prepoznavanje. Moguće je da mozak u tom trenutku "zaboravi" povezanost između percepcije i sjećanja, što dovodi do osjećaja nepoznatosti.

Unatoč tome što je jamais vu relativno rijedak i obično ne traje dugo, može biti zbunjujuće i zastrašujuće iskustvo. Važno je napomenuti da, ako se ovaj fenomen javlja učestalo ili je povezan s drugim simptomima, poput gubitka svijesti ili drugih promjena u ponašanju, potrebno je potražiti savjet liječnika.

U zaključku, iako jamais vu nije toliko poznat kao déja vu, jednako je intrigantan fenomen koji nam pokazuje koliko je složen i fascinantan ljudski mozak.

10.08.2024. 20:01:00
Novi komentar
nužno
nužno