« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Fehmida i Faryal u utrci za vladaricu Pakistana

Ostavka pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa pokrenula spekulacije da će vladajuća koalicija na tu dužnost kandidirati ženu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

Benazir Bhutto

,

Pakistan

,

Pervez Musharraf

,

Fehmida Mirza

,

Faryal Talpur

Među kandidatima za nasljednika pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa, koji je u ponedjeljak podnio ostavku, spominju se dvije žene - Fehmida Mirza, predsjednica Donjeg doma pakistanskog parlamenta i Faryal Talpur, rođakinja Benazir Bhutto, bivše pakistanske premijerke i čelnice oporbe ubijene u prosincu 2007. godine. Fehmida i Faryal političke su nasljednice Benazir Bhutto, a sada su i u prilici da s mjesta predsjednice države doista i nastave provoditi njezine političke ideje. Tim više što su obje članice Pakistanske narodne stranke (PPP) koju je vodila  Benazir Bhutto, a s čuvenom su obitelji u bliskim prijateljskim te rodbinskim vezama.

Fehmida i Faryal političke su nasljednice Benazir Bhutto, a sada su i u prilici da s mjesta predsjednice države nastave provoditi njezine političke ideje. Obje su članice Benazirine Pakistanske narodne stranke, a sa obitelji Bhutto su u prijateljskim i rodbinskim vezama.

Sve ostaje u obitelji

Fehmida Mirza, poslovna žena i liječnica koja je u parlament bila izabrana tri puta, predsjednicom Donjeg doma pakistanskog parlamenta postala je u ožujku ove godine.

Za tu ju je dužnost nominirala Pakistanska narodna stranka, a njezina nominacija bila je jedan od ključnih koraka vladajuće koalicije prema smjeni pakistanskog predsjednika. Da će taj potez uroditi plodom bilo jasno već pri izboru Fehmide za predsjednicu parlamenta. Fehmida Mirza ugledna je liječnica i poslovna žena. Udana je za liječnika Zulfikara Alija Mirzu, bliskog prijatelja supruga Benazir Bhutto Alija Zardarija, sada čelnika PPP-a. Faryal Talpur, s druge strane, već je jednom sudjelovala u predsjedničkim izborima, onima 2007. godine na kojima je neustavno po drugi put izabran Musharraf. Talpur je sestra Asifa Alija Zardarija, odnosno šogorica Benazir Bhutto.

Za razliku od Fehmide koja spekulacije o predsjedničkoj kandidaturi nije komentirala, Faryal Talpur zasad ih odbacuje.

- Svom ću narodu nastaviti služiti u nacionalnom parlamentu. Mislim da sam tu potrebnija nego u predsjedničkoj fotelji - poručila je sestra jednog od čelnika vladajuće koalicije. Međutim, njezine prijašnje predsjedničke ambicije nisu uspjele uvjeriti pakistansku javnost u iskrenost njezina odgovora. S druge strane, dogovor oko predsjedničkog kandidata mogao bi samo dodatno uzdrmati vladajuću koaliciju pa se Faryal, barem zasad, odlučila držati po strani.

Naime, Asif Ali Zardari i njegov koalicijski partner Nawaz Sharif , bivši premijer i vođa Pakistanske muslimanske lige, već se šest mjeseci ne uspijevaju dogovoriti oko vraćanja na posao šezdesetak sudaca koje je, protivno ustavu, otpustio sada već bivši pakistanski predsjednik. Analitičari smatraju da bi ova situacija mogla uzdrmati temelje koalicije tako da bilo kakve polemike oko predsjedničkog kandidata nisu nimalo dobrodošle.

SAD daje azil Musharrafu?

- Spor oko sudaca mogao bi podijeliti koaliciju. No, iznimno je važno da se suci vrate na posao kako pravni sustav ove države ne bi kolabirao i kako bi se očuvao kakav takav privid stabilnosti - poručuju pakistanski politički analitičari. No, nisu samo suci vrući krumpir u rukama vladajuće koalicije. Tu je još uvijek prisutni Pervez Musharraf. Naime, koalicijski lideru ne mogu se dogovoriti ni oko toga treba li se Musharrafu suditi za povredu ustava.

Faryal Talpur je sestra Asifa Alija Zardarija, supruga bivše premijerke Benazir Bhutto. Sudjelovala je na izborima 2007. godine. Fehmida Mirza, čelnica parlamenta, bliska je prijateljica obitelji Alija Zardarija. Fizički neodoljivo podsjeća na Benazir Bhutto.

I dok koalicijski partneri pregovaraju, Musharraf razmišlja o traženju azila u sjedinjenim Državama. Na to polaže pravo jer je 2001. godine bio jedan od glavnih američkih saveznika u borbi protiv talibana u Afganistanu. No, iz Washingtona poručuju da Musharrafov zahtjev još uvijek nemaju na stolu, a da će, kada ga i ako ga uopće dobiju, ozbiljno razmisliti o njemu. Spekulira se također da bi Musharraf, osim u SAD-u, azil mogao potražiti u Velikoj Britaniji, Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima ili Turskoj.

Piše: Piše: Maja Bolanča
22.08.2008. 18:25:53
Novi komentar
nužno
nužno