« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
ODBIJENA EKSHUMACIJA

Federico Garcia Lorca još uvijek budi kontroverze

Jedna od najpoznatijih žrtava fašističke represije Francovog režima ostat će u neobilježenoj masovnoj grobnici

Federico García Lorca
Federico García Lorca (Wikipedia)
Više o

masovna grobnica

,

Federico García Lorca

,

ekshumacija

U Španjolskoj se nastavljaju kontroverze oko posmrtnih ostataka pjesnika Federica Garcije Lorce (1898.-1936.), strijeljanog na početku Španjolskoga građanskog rata i pokopanog u masovnoj grobnici pokraj Granade.

Dva tjedna nakon što su stručnjaci počeli s pripremama za otvaranje grobnice u kojoj je pokopan Lorca s drugim civilnim ratnim žrtvana, Lorcina obitelj izvijestila je andaluzijske regionalne vlasti da ne želi ekshumaciju.

Većina obitelji žrtava pokopanih u istoj masovnoj grobnici želi ekshumaciju posmrtnih ostataka članova svojih obitelji, no Lorcina obitelj, unatoč tomu smatra boljim da se grobnica u Alfacaru "povijesno i moralno prizna" kao masovna grobnica te da se legalizira.

Lorcu su strijeljali desničari i simpatizeri budućeg diktatora Francisca Franca na početku Španjolskoga građanskog rata 1936. To su učinili jer su ga smatrali ljevičarem i homoseksualcem. Mnogi štovatelji najpopularnijeg španjolskog modernog pjesnika šokirani su činjenicom da bi njegovi ostaci mogli ostati u neoznačenoj masovnoj grobnici. (hina/metro-portal)

05.10.2009. 22:33:17
Novi komentar
nužno
nužno