« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
POVLAČENJE

Fatmir Sejdiu odstupio s mjesta predsjednika Kosova

Ustavni sud ocijenio je da je Sejdiu prekršio Ustav ostankom na mjestu predsjednika Demokratskog saveza Kosova

Fatmir Sejdiu
Fatmir Sejdiu (Getty Images)
Više o

Kosovo

,

Fatmir Sejdiu

,

ostavka

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu podnio je u ponedjeljak poslijepodne ostavku na tu dužnost jer je Ustavni sud ocijenio da je prekršio Ustav ostankom na mjestu predsjednika Demokratskog saveza Kosova. Sejdiu je odluku o povlačenju s dužnosti priopćio na konferenciji za novinstvo u Prištini kazavši kako je bio uvjeren da ostankom na dužnosti stranačkog čelnika, koju operativno ne obnaša, ne krši Ustav. Dodao je međutim da mora poštivati odluku Ustavnog suda.

Predsjednik Kosova bira se u parlamentu, a u slučaju ostavke ili smrti predsjednika tu dužnost privremeno obavlja predsjednik kosovskog parlamenta, u ovom slučaju to će biti Jakup Krasniqi, koji trenutačno obavlja tu dužnost. Mandat kosovskog predsjednika traje pet godina. Sejdiu je drugi put izabran za kosovskog predsjednika početkom siječnja 2008. godine. Prvi mandat je dobio nakon smrti predsjednika Kosova Ibrahima Rugove.

Kosovski Ustavni sud ocijenio je prošlog petka kako je Sejdiu teško prekršio Ustav zadržavši istodobno položaj predsjednika republike i predsjednika političke stranke, Demokratskog saveza Kosova. (hina/metro-portal)

27.09.2010. 16:55:00
Novi komentar
nužno
nužno