« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
EGIPAT

Fatah u četvrtak predaje sporazum o pomirbi s Hamasom

Hamas se još uvijek nije izjasnio, a prema važećem dogovoru rok je 15. listopada

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Palestina

,

Hamas

,

Fatah

,

Azam al-Ahmad

,

palestinska pomirba

Visoki dužnosnik Fataha, Azam al-Ahmad će u četvrtak otputovati u Kairo kako bi egipatskim posrednicima predao sporazum o međupalestinskom pomirenju koji je potpisao njegov pokret, doznaje se u srijedu.

"Odlazim u četvrtak u Kairo predati egipatski dokument pomirenja, koji je potpisao Fatah", rekao je Al-Ahmad, šef izaslanstva Fataha na međupalestinskim pregovorima.

Palestinski islamistički pokret Hamas koji kontrolira Pojas Gaze još se nije izjasnio.

Očekuje se da će sve palestinske frakcije potpisati sporazum o međupalestinskom pomirenju 26. listopada u Kairu, ali Hamas je tražio odgodu tog datuma optuživši Abasa da je prihvatio da se odgodi glasovanje u UN-ovom Vijeću ljudskih prava o izvješću Goldstone.

To izvješće optužuje Izrael za ratne zločine tijekom ofenzive na Pojas Gaze između 27. prosinca 2008. i 18 siječnja 2009. Prema kompromisu koji je predložio Egipat, Fatah i Hamas bi trebali odvojeno potvrditi taj sporazum do 15. listopada.

Egipat više od godinu dana posreduje kako bi prevladao podjele između Fataha palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i Hamasa nastale nakon što je islamistički pokret preuzeo nadzor nad Pojasom Gaze. (hina/metro-portal)

14.10.2009. 18:43:00
Novi komentar
nužno
nužno