« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SRAKA I EKIPA

Fašničke spelancije na Valentinovo u Samoboru

Glavni dio programa bila je druga povorka mjesnih odbora koji su dovukli brojne maškare

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (www.samoborski-fasnik.com)
Više o

Samoborski fašnik

Dan zaljubljenih u Samoboru počeo je veselo i u romantičnom tonu. Gradski trg prepun šarenih mališana i njihovih roditelja s velikim zanimanjem gledali su prema pozornici gdje su se hrabro i ponosno predstavljale male velike grupe dječjih zborova Samoborček, Pikići, Latice i Bim Bam-Boom. Došli su i dječji vrtić Bambi iz Marije Gorice, plesni klub Balance, te Samoborske mažoretkinje. Dodatnog sadržaja nije nedostajalo, te je 300 djece sudjelovalo u tradicionalnom orjentacijskom trčanju Srakotrku, velik broj djece u igraonici Šegrt Hlapić i Outfit animaciji (rit mi outfit). Program je vodio klaun Ludek, kojem su pomagali brojne maskote i ulični zabavljači.

U popodnevnim satima predstavila se druga povorka 8 mjesnih odbora sa 20-ak alegorijskih kola. Braslovje se predstavilo sa standardno aktulanom političkom temom i predsjedničkom antikampanjom. Pavučnjak se istaknuo po brojnosti sudionika, njih čak 120, a tema je bila Vijek mraka iz Pavučnjaka. Kladje su na satiričan način obradili temu odnosa Slovenije i Hrvatske odigravši prijateljsku utakmicu. Hrastina i Kladie su po prvi puta sudjelovale u fašničkoj povorci te je i njihova tema bila politika i kritika vlade.

Domaslovec je obradio nekoliko tema, prikazali su život u svom mjestu kroz gradnju tunela do sela Farkaševca, prikazali su kako žive penzioneri, a na pozornici su pokazali kao izgleda i najslabija karika na fašnički način. Bobovica se bavila državnom politikom, ali i lokalnom posebice izgradnjom vodenog parka Šmidhen, te sudionicima afere "Bankomat". Lipovec je na satiričan način podsjetio na probleme u Podravci, a kritiku nije zaobišao i uvoz povrća.

Rude su pak spektakularnim nastupom zaokružile predstavljanje mjesnih odbora na pozornici, a predstavili su se čak na dvije pozornice na temu kako pronaći rješenje za krizu. Svi mjesni odbori su svaki na svoj način, orginalno i duhovito oduševili brojnu publiku na trgu i ulicama. Svi su se pripremali više mjeseci za predstavljanje što se moglo vidjeti po bogatoj scenografiji, kostimima i koreografiji.

Osim na pozornici, posjetitelji su mogli upoznati mjesne odbore na Etnocestu u Livadićevoj ulici gdje su uz pjesmu zabavljali posjetitelje.

Tamo su uz duhoviti program predstavili delicije svoga kraja posjetiteljima koji su mogli uživati u kuhanom vinu, kobasicama, domaćim kolačima i dr.. Ove godine na 184. Samoborskom fašniku sudjeluje rekordan broj mjesnih odbora, čak njih 16. Osim što su im gradske vlasti dodijelile 20.000 kuna za pripremu, najboljem mjesnom odboru pripast će i glavna nagrada -  40.000 kuna. Glavnu nagradu dobio je mjesni odbor Rude koje sada već tradicionalno sudjeluju na Samoborskom Fašniku. Drugo mjesto pripalo je Vijeku mraka iz Pavučnjaka, a treću nagradu osvojio je Mjesni odbor Celine.

Publiku na glavnom trgu publiku su zabavljale vanjske grupe i fanšnički bend Sunset. Gosti večeri bili su Gradska glazba Samobor s gostima. Veselo je bilo i u šatoru New Orleans ispred zgrade kina, te u Halternativnom šatoru pri Samoborskom muzeju gdje su svirali Metal Trash, Martin, Vrijeme batina, Rubicon.

U velikom  fašničkom šatoru gosti večeri bili su tamburaši i bendovi.

Sutrašnji dan, 15.2. u cijelosti je prepušten mladima koji će od 18 sati organizirati svoj program na pozornici, glavnom samoborskog trgu. Tako će u programu "Mladi na Fašniku" u organizaciji - KSS-a (Kluba samoborskih studenata) biti organizirane karaoke, nastupit će i BBK Šišmiš, plesna grupa SalSam, hip hop, L.E.O. Do bola, birat će se i najbolje maske, a gost večer je grupa Krivi smjer.

Dodatne informacije i program Fašnika možete pronaći na www.samoborski-fasnik.com

15.02.2010. 07:16:45
Novi komentar
nužno
nužno