« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Fašizam dijeli Italiju

Sukob predsjednika Napolitana i ministra obrane La Russe

Giorgio Napolitano
Giorgio Napolitano
Više o

Giorgio Napolitano

,

Italija

,

Walter Veltroni

,

Gianni Alemanno

,

fašizam

,

Ignazio La Russo

Izjave pripadnika koalicije desnog centra u Italiji o fašizmu izazvale su ovih dana oštru raspravu i polemike s predsjednikom države Giorgiom Napolitanom.

Na svečanosti obilježavanja obljetnice sklapanja primirja između Italije i saveznika u Drugom svjetskom ratu 8. rujna 1943. došlo je do otvorene napetosti između predsjednika Napolitana i ministra obrane Ignazia La Russe.

U govoru na obilježavanju obljetnice u Rimu La Russa je podsjetio i na talijanske vojnike koji su se nakon sklapanja primirja priključili "Republici Salo", posljednjem uporištu fašista nakon pada Mussolinija 1943.

"Republika Salo" pod vodstvom netom iz zatvora izišlog Benita Mussolinija proglašena je na jezeru Garda kao marioneta Hitlerove Njemačke nasuprot savezničkim snagama koje su napredovale u Italiji. U to je vrijeme došlo do masivnih deportacija talijanskih židova u Njemačku.

"Ne bih poštovao glas savjesti kad se ne bih sjetio i vojnika Socijalne Republike Salo, koji su se sa svog stajališta borili za vrijednosti domovine i suprotstavili se napredovanju Anglo-Amerikanaca u Italiji. I oni zaslužuju uvažavanje svih onih koji s objektivnošću gledaju na povijest Italije", rekao je La Russa.

Predsjednik Napolitano oštro je reagirao na te riječi ministra obrane. Oni vojnici koji su odbili stupiti u službu Republike Salo bili su simbol volje za oslobađenje od diktature, izjavio je Napolitano.

"U ondašnjem ozračju raspada i nedostatka vodstva nakon primirja moglo je doći i do prevladavanja domovine. Na sreću, do toga nije došlo, jer je prevladala volja za ponovnim početkom koju zovemo otpor", dodao je talijanski predsjednik.

Rasprave je izazvala i izjava rimskog gradonačelnika Giannija Alemanna u Jeruzalemu, koji je za vrijeme posjeta spomeničkom području Yad Vashemu ustvrdio da su rasni zakoni bili najveće zlo, a ne fašizam.

"Fašizam je bio složenija pojava. Potpuno zlo, za koje je odgovoran fašizam, bili su rasni zakoni koji su označili njegov politički i kulturni kraj", izjavio je Alemanno.

Renzo Gattegna, predsjednik talijanskog Saveza židovskih zajednica, izjavio je da se rasni zakoni ne mogu promatrati odvojeno od fašizma. Predsjednik židovske zajednice u Rimu, Riccardo Pacifici, zatražio je da gradonačelnik pojasni svoju izjavu.

Prosvjedujući protiv Alemannovih izjava, vođa oporbe u talijanskom parlamentu i Alemannov prethodnik na mjestu rimskog gradonačelnika Walter Veltroni najavio je ostavku s mjesta člana odbora rimskog Muzeja šoe.

U međuvremenu, Alemanno je pokušao umiriti javnost. "Nisam želio nikoga uvrijediti. Nadam se da će Veltroni povući svoju odluku", poručio je. (HINA)

09.09.2008. 17:17:23
Novi komentar
nužno
nužno