« Kultura
objavljeno prije 8 dana i 12 sati
OSVRT

Fascinantni krajobraz priobalja

U njezinom se kompleksnom opusu posebno izdvaja ciklus krajobraza, pogled iz atelijera prema moru, pogled koji prati stazu, oivičenu bogatim mediteranskim raslinjem

Ivana Jovanović Trostmann
Ivana Jovanović Trostmann (Arhiva)
Više o

osvrt

,

Ivana Jovanović Trostmann

Akademska slikarica Ivana Jovanović Trostmann, suvremena je hrvatska likovna umjetnica,autorica je zapaženog opusa niza ciklusa s motivima Dubrovnika i njegove okoline, brojnim sakralnim ciklusima i mrtvim prirodama.

U njezinom se kompleksnom opusu posebno izdvaja ciklus krajobraza, pogled iz atelijera prema moru, pogled koji prati stazu, oivičenu bogatim mediteranskim raslinjem.

Naravno, staza vodi prema moru, spušta se ili se možda iznenada prekida i more ostaje daleko od nas, duboko ispod, dok se na neravnoj stazi ukazuju lijepi, primamljivi cvjetovi, koji najprije stidljivo a zatim i odlučno žele dodirnuti ruku šetača, dok njegov pogled klizi prema obzoru.

Očito je, ovo je oaza mira, potpuna tišina ili ponešto zvukova, šum vjetra, kliktanje galebova, šetač bi najradije ostao.

Istina je, slikarica često portretira ovaj fragment prirode, djelić raja i on je na svakoj slici ponešto drugačiji, tajanstveniji.

Uvijek vidimo more u daljini, s obje strane promatramo raslinje, drva, različite biljke, čudesne cvjetove i bljesak njihovih boja i tišina koja je stalni stanovnik ovoga prostora.

Staza koja vodi u Arkadiju ili već u Arkadiji jesmo, tko bi znao, svaka slika na platnu u ulju i akrilu s ovim svemogućim motivom Ivane Jovanović Trostmann drugačije govori.

Piše: Miroslav Pelikan
28.09.2024. 10:41:00
Novi komentar
nužno
nužno