« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ZASLUŽENO

Fabijan Šovagović dobio spomen ploču u Mesničkoj 14

Na svečanosti postavljanja spomen ploče su uz obitelj, bili i glumci generacijski bliski Šovagoviću

(Boris Kovacev / CROPIX)
Više o

Mesnička ulica

,

Goran Grgić

,

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika

,

Fabijan Šovagović

Na pročelju kuće u zagrebačkoj ulici Mesnička 14, gdje je živio slavni hrvatski kazališni i filmski glumac Fabijan Šovagović (1932.-2001.), danas je svečano otkrivena spomen ploča, portret toga velikog glumca izliven u bronci.

Inicijativu za postavljanje spomen ploče u Mesničkoj 14, gdje je Šovagović živio od 1967. do 2001. godine, pokrenulo je Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, a podržao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Na svečanosti postavljanja spomen ploče su uz obitelj, bili i glumci generacijski bliski Šovagoviću, kao što su Pero Kvrgić i Relja Bašić, ali i brojni predstavnici mlade glumačke scene. Nazočna je bila i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević te Duško Ljuština.

Predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika Goran Grgić podsjetio je na jednog od najvećih hrvatskih glumaca svih vremena te pročitao neke tekstove iz Šovagovićevih "Glumčevih zapisa".

Projektnu dokumentaciju za spomen ploču izradila je tvrtka Hršaki & Hršaki, prema rješenju akademskog kipara Stjepana Gračana.

Uspješna karijera

Fabijan Šovagović rođen je 1932. i odrastao u slavonskom selu Ladimirevcima nedaleko od Valpova. Bio je jedan od najvećih hrvatskih glumaca čija su ostvarenja tijekom desetljeća obilježavala i određivala smjer i kvalitetu hrvatskog glumišta.

Studij glume završio je na Akademiji kazališne umjetnosti u Zagrebu 1957. Tijekom godina bio je član kazališta "Gavella", HNK u Zagrebu, sudjelovao u radu "Teatra u gostima", djelovao kao slobodni umjetnik i nastupao na svim našim najvećim festivalima.

Među najpoznatijih glumačkim ostvarenja su uloge u predstavama "Lenjin", "Skup", "Dundo Maroje", potom u TV-serijama "Prosjaci i sinovi", "Kuda idu divlje svinje", "U registraturi" i u "Đuki Begoviću".

Filmsku glumačku karijeru počeo je 1957. ulogom u filmu "Svoga tela gospodar" a do kraja svoje karijere glumio je u više od 70 filmova. Jedna od najzapaženijih Šovagovićevih filmskih uloga je u filmu "Sokol ga nije volio", za kojeg je napisao i scenarij prema vlastitom literarnom predlošku.(hina/metro-portal)

15.05.2010. 14:43:00
Novi komentar
nužno
nužno