« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Faber najavljuje reforme u policiji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić/CROPIX)
Više o

Vladimir Faber

,

ubojstvo Ive Pukanića

,

promjene u policiji

Vršitelj dužnosti ravnatelja policije Vladimir Faber izjavio je večeras kako je do sada policija bila nestabilan sustav u kojem su se stalno mijenjali ljudi, a ne sustav te je najavio temeljitu reformu policije i vraćanje povjerenja građana.

Faber smatra kako su depolitizacija i profesionalizacija policije nužni preduvjeti kako bi se ona uspješno reformirala.

"S policijom je problem bio što je policajac mogao biti svatko, a rukovoditelj policije gotovo svatko tko je imao dobre veze i poznanstva ili je pripadao određenom miljeu, interesnoj skupini ili nekoj političkoj stranci", rekao je Faber u emisiji HTV-a Dnevnik plus.

Ustvrdio je da je barem 50 posto policijskih čelnika proteklih 18 godina imenovano uz dobre političke veze, a ne zahvaljujući svojim stručnim i profesionalnim kompetencijama. "Svi su problemi godinama gurani pod tepih, ali sad više nema tepiha koji je dovoljno velik da se problemi ispod njega skriju", ocijenio je Faber.

Najavivši preokret u dosadašnjem modelu rada policije, Faber je rekao kako dosadašnji pristup rada u policiji, kad se na kazneno djelo reagiralo tek kad se ono dogodi, treba zamijeniti proaktivnim pristupom.

Rekao je kako želi uvesti kriminalističko-obavještajni model, koji će osigurati da policija neprekidno nadzire kriminalne skupine i da ima pravodobnu informaciju, a ne, kako je rekao, da policija reagira na slučaj kad se dogodi. Ocijenio je kako je naš model dosadašnjeg rada bio represivan, a ne proaktivan i preventivan.

Faber smatra kako instrumenti za prikupljanje informacija postoje u Zakonu o kaznenom postupku, ali su, dodao je, nedostatno precizno razrađeni te nedostatno dugo traju.

"Riječ je o tajnom praćenju, foto-video dokumentiranju, prisluškivanju, praćenju sms prometa i elektroničke pošte, rekao je.

Dodao je kako je naš zakon vrlo strog te da se relativno teško dobivaju odobrenja za takve aktivnosti, ustvrdivši kako dosadašnja praksa jednostavno nije bila dovoljno razvijena.

Kazao je kako bi nova kriminalistička tehnika i taktika osigurala policiji da bude korak ispred kriminalaca, a ne da kaska za njima. "Moramo mijenjati sustav, filozofiju i kulturu policije", rekao je Faber i dodao kako cilj policije mora biti dobra suradnja s građanima i s ustanovama zaduženim za provedbu zakona.

Ocijenio je kako represija mora biti usmjerena samo i isključivo na kriminalne skupine i pojedince.

Faber je također rekao kako policija sada prvi put u povijesti surađuje sa Sigurnosno-obavještajnom agencijom, a analitičari SOA-e sjede za istim stolom s policijskim analitičarima.

Zahvalivši direktorima policije u Srbiji i BiH "koji zajedno s hrvatskom policijom intenzivno rade na rješavanju ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića", najavio je i jaču suradnju s policijom zapadnoeuropskih zemalja s kojima će biti potpisano nekoliko sporazuma radi borbe s korupcijom.

Vršitelj dužnosti ravnatelja policije večeras nije iznio nove pojedinosti u istrazi jučerašnjeg ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića.Novinare je pozvao da ne vode usporedne medijske istrage jer će ih, kako je rekao, policija o svemu pravodobno izvješćivati. (hina/metro-portal)

25.10.2008. 09:47:32
Novi komentar
nužno
nužno