« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
OPASNA ZONA

Evakuacija zbog straha od novih odrona na Madeiri

Tijekom vikenda su na Madeiri poginule 42 osobe, a strahuje se od novih odrona u gradovima Ribeira Brava i Ponte do Sol

(Wikipedia)
Više o

odron

,

Madeira

,

Ribeira Brava

,

Ponte do Sol

Više desetaka stanovnika Ribeire Brave i Ponte do Sol, dvaju gradova na jugu portugalskog otoka Madeire, morali su se u ponedjeljak iseliti iz svog doma, zbog straha od novih odrona, priopćile su mjesne vlasti.

U Ribeiri Bravi, dvadesetak kilometara zapadno od Funchala, "trideset do četrdeset osoba evakuirano je iz opreza, zbog opasnosti od rušenja dijela planine Pomar da Roche", ističe gradonačelnik Jose Fernandes za radio TSF.

Usto, brza pruga između Funchala i Ribeire Brave u ponedjeljak oko podneva opet je bila zatvorena zbog opasnosti od odrona, rekao je glasnogovornik regionalne vlade Conceicao Estudante na tiskovnoj konferenciji.

Deset kilometara zapadnije, u Ponti do Sol, i gradonačelnik Rui Marques je naredio evakuaciju iz opasne zone, isto zbog mogućih odrona, piše list Diario de Noticias-Funchal na svojoj internetskoj stranici. U ranim poslijepodnevnim satima još nije bilo informacija o broju evakuiranih.

Obilna kiša koja se u subotu sručila na otok Madeiru uzrokovala je velike poplave i odrone tla, pri čemu su poginule 42 osobe, a više desetaka je ozlijeđeno, po privremenim podatcima. Najteže je pogođen jug otoka, s regionalnom prijestolnicom Funchalom, koji je preplavila bujica blata i kamenja.

Vojna fregata Corte Real koja je u ponedjeljak uplovila u Funchal, u prvo vrijeme će biti stacionirana u Ribeiri Bravi, objavila je civilna zaštita. Brod koji je u subotu navečer isplovio iz Lisabona, prevozi helikoptere, liječničku ekipu i pomoć do stradalih. (hina/metro-portal)

22.02.2010. 18:12:32
Novi komentar
nužno
nužno