« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
NOVI MEHANIZAM

Eurozona će pomoći Grčkoj u slučaju nužde

Ministri financija 16 zemalja euro-skupine dogovorili su mehanizam prema kojem je bi zemlje članice mogle pružiti koordiniranu financijsku pomoć Grčkoj

(Getty Images)
Više o

eurozona

,

Grčka

,

pomoć

"Razjasnili smo tehničke modalitete koji će nam omogućiti da poduzmemo koordiniranu akciju ako bude potrebno", rekao je predsjednik euro-skupine, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker na konferenciji za novinare nakon završetka sastanka ministara financija 16 zemalja koje koriste zajedničku valutu euro.

Juncker nije dao drugih pojedinosti osim da mehanizam ne uključuje jamstva za kredite.

On je inzistirao na tome da Grčka nije zatražila financijsku pomoć od drugih zemalja članica i da se taj mehanizam može aktivirati samo u slučaju potrebe.

Juncker je rekao da je riječ o bilateralnoj pomoći svih zemalja članica euro zone Grčkoj, na koju će, dođe li do toga, plaćati nešto višu kamatu, kako to ne bi bilo shvaćeno kao dar i kako bi se što prije vratila na financijska tržišta i tamo tražila novac za financiranje svojih dugova.

Dogovor ministara financija trebali bi još potvrditi šefovi država i vlada zemalja članica EU-a, koji će se okupiti sljedeći tjedan na proljetnom summitu.

Grčka mora u travnju i svibnju ove godine posuditi 20 milijardi eura, a ukupno ove godine mora posuditi 45 milijarde eura kako bi financirala svoj proračunski deficit. Uz to, Grčka je prisiljena ponuditi visoke kamatne stope za prodaju svojih obveznica kako bi privukla potencijalne ulagače.

Povjerenik za gospodarska i monetarna pitanja Olli Rehn izjavio je da stabilizacijski plan grčke vlade pruža osnovu za ispunjenje postavljenog cilja, to jest smanjenja proračunskog deficita u ovoj godini za četiri posto, s 12,7 na 8,7 posto BDP-a. (hina/metro-portal)

16.03.2010. 00:27:27
Novi komentar
nužno
nužno