« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
ngo

Europski Zeleni stali u obranu Zelene akcije

U Europi misle da je reakcija ministarstva okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva "smiješno pretjerivanje"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Zelena akcija)
Više o

Zelena akcija

,

Zeleni Hrvatske

,

Prijatelji Zemlje

,

Europska Zelena stranka

,

Ministarstvo okoliša

,

Ulrike Lunacek

,

Phillippe Lamberts

Europska zelena stranka izrazila je u srijedu ozbiljnu zabrinutost zbog prekršajnog postupka koji je hrvatska vlada pokrenula protiv udruge za zaštitu okoliša Zelene akcije, istaknuvši da je ta udruga samo mirno prosvjedovala kako bi upozorila na problem odlaganja otpada.

"Bili smo šokirani i potišteni kad smo čuli da su Prijatelji zemlje suočeni s prekršajnim postupkom hrvatskog ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva nakon mirna prosvjeda ispred zgrade toga ministarstva 12. ožujka 2009.", rekao je zastupnik Europskog parlamenta iz Belgije Phillippe Lamberts, glasnogovornik Europske zelene stranke.

Pripadnici Zelene akcije, najveće hrvatske udruge za zaštitu okoliša i članice globalne mreže Friends of the Earth (Prijatelji zemlje), izveli su u ožujku ove godine prosvjedni performans, izloživši 50-ak ambalaža od boja i lakova u obliku upitnika ispred zgrade ministarstva u Zagrebu.

Ministarstvo je u optužnom prijedlogu taj događaj protumačilo kao odlaganje opasnog otpada u okoliš.

Predstavnici Zelene akcije prošli su tjedan izjavili da su tim prosvjedom htjeli potaknuti mjerodavna tijela da bolje provode zakon o otpadu te da im sada prijeti novčana kazna od 300.000 do 700.000 kuna, koja bi uzrokovala gašenje udruge.

Zastupnik EP-a Lamberts ističe da je reakcija ministarstva "smiješno pretjerivanje", ali da visina moguće kazne znači kako "postoji raširena sumnja da je riječ o pokušaju ministarstva da zaustavi aktivnosti najveće i najučinkovitije nevladine udruge za zaštitu okoliša".

Zastupnica EP-a, članica austrijske zelene stranke Ulrike Lunacek, pozvala je ministarstvo da odustane od postupka. Također je najavila da će stupiti u vezu s povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom i zatražiti od njega da vidi je li u tom slučaju riječ o "kršenju sporazuma koji je Hrvatska potpisala tijekom pristupnog procesa". (hina/metro-portal)

30.09.2009. 19:45:03
Novi komentar
nužno
nužno