« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
ITALIJA

Europski sud za ljudska prava protiv raspela u školama

Država se mora suzdržati od nametanja vjerovanja, stoji u obrazloženju sudske presude koju je Italija očekivano odbacila

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Italija

,

raspelo

,

križevi u školama

Europski sud za ljudska prava presudio je u utorak da bi talijanske škole trebale ukloniti raspela sa zidova u učionicama, s obrazloženjem da njihova izloženost može uznemiriti djecu koja nisu kršćani.

Odluka suda u Strasbourgu vjerojatno će izazvati velike prijepore u Italiji, duboko privrženoj rimokatoličkim korijenima.

Sudu se žalila talijanska državljanka Soilea Latusi jer njezina djeca polaze škole u sjevernoj Italiji koje imaju raspelo u svakoj učionici. Latusi je smatrala da to krši njezino pravo da djeci osigura svjetovno obrazovanje, a Europski sud odlučio je u njezinu korist.

Sedmero sudaca jednoglasno je presudilo da raspela u školama krše članak 2. (pravo na obrazovanje) članak 9. (pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjeroispovijesti) prvog dijela Europske konvencije o ljudskim pravima.

"Izloženost raspela može biti ohrabrujuća za religioznu djecu, ali jedno tako uznemirujuća za djecu druge vjeroispovjesti, posebno ako su dio vjerske manjine, ili ateiste", navodi se u pisanoj presudi suda.

Dva talijanska zakona iz 1920-ih godina, iz vremena vladavine fašista, propisuju da raspela moraju biti izložena u školama. Zakoni su i dalje tehnički na snazi iako se strogo ne provode od 1984. godine, otkako je rimokatoličanstvo prestalo biti državna vjera."Država se mora suzdržati od nametanja vjerovanja u prostorijama u kojima pojedinci moraju boraviti", obrazlaže se u presudi i dodaje kako je cilj javnog obrazovanja "poticanje kritičkog mišljenja".

Latusi je dodijeljena odšteta u iznosu od pet tisuća eura.

Čelnik talijanske muslimanske zajednice Adel Smith godine 2003. poveo kampanju za micanje raspela iz talijanskih škola, ali je to u zemlji izazvalo veliko negodovanje i odbijanje.

Tada se i papa Ivan Pavao Drugi uključio u raspravu i rekao da je nedemokratski i opasno pokušati izbrisati vjerske simbole, a talijanski su sudovi kasnije odbili Smithov zahtjev.

Italija odbacuje presudu

Talijanska ministrica obrazovanja Mariastella Gelmini odbacila je u utorak odluku Europskog suda za ljudska prava da bi talijanske škole trebale ukloniti raspela sa zidova u učionicama i nazvala je "ideološkom".

"Izloženost raspela u učionicama ne predstavlja nametanje katolicizma, nego je simbol naše tradicije. Talijanska povijest obilježena je nekim simbolima. Uklanjajući ga, uklanja se dio nas. U ovoj zemlji nitko ne želi nametati katoličanstvo", rekla je Gelmini.

"Ali nitko, a posebno ne ideološki sud u Strasbourgu, neće uspjeti odreći nam naš identitet", naglasila je ministrica.

No, sud nije naredio talijanskim vlastima da moraju ukloniti raspela iz škola. (hina/metro-portal)

03.11.2009. 20:32:26
Novi komentar
nužno
nužno